Húsvéti dátumok - Mikor van nagypéntek, nagyszombat, húsvétvasárnap

Ez évben Húsvét 2020. április 12-13-ra esik, mivel mozgó ünnep.
Húsvét ünnepén Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük, a megelőző nap az örömünnep.

Húsvéti ünnepek időpontjai:
E héten van Nagycsütörtök, Nagypéntek, Nagyszombat és húsvétvasárnap!


Vissza számolva, Hamvazószerda idén február 26. ra esett, a húsvétvasárnap előtti 40. nap, mely egyben a nagyböjt kezdetét is jelenti.

A nagyböjt első napja a katolikus hitvilág szerint a hamvazószerda, ami a farsangi időszak zárása.
Ezt, a húshagyó kedd előzi meg: ilyenkor lehet utoljára húst enni, mielőtt hosszú megvonásba kezd az ember.
Bár a nagyböjt negyven napig tart, de a vasárnapok még ez idő alatt is kivételt képeznek.
Vasárnaponként ugyanúgy lehet húst enni, mint korábban.

A közel hathetes időszak virágvasárnappal zárul, és ugyanezzel a nappal megkezdődik a nagyhét.

Virágvasárnap a húsvét előtti vasárnap neve. 2020-ban virágvasárnap: április 5.

Nagyhét az idén: 2020. április 5. virágvasárnaptól április 11-ig, nagyszombatig tart.
A nagyhét a nagyböjt utolsó hete. A nagyhét a húsvétra való felkészülés legintenzívebb időszaka..

Nagycsütörtök
(2020. április 9.) a gyász napja. Ilyenkor zöld levelekből készült étel kerülhet az asztalra: pl.: spenót, sóska

Ilyenkor még a harangok is elnémulnak. Csütörtöktől szombat estig nincs harangozás.

Nagypéntek: A keresztény felekezetek szerint a húsvét előtti péntek. 2020-ban április 10.
Ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kereszthaláláról. Nagypénteken legszigorúbb a böjt, tilos húst enni.
Az ilyenkor szokásos étrend az ecetes-hagymás hal, a rántott leves, valamilyen húsmentes tészta, vagy tojásos, tejes ételek.
Tipikus böjti, nagypénteki ebéd a bableves és túrós vagy mákos tészta.

Nagyszombat a húsvéti örömünnep kezdete.


Húsvét ünnepe:
Húsvét ünnepe, Jézus Krisztus feltámadása, Húsvét Jézus feltámadása, Jézus Krisztus Nagypéntek, Jézus Krisztus
Húsvétvasárnap: 2020. április 12.
Krisztus feltámadásának ünnepe. Ekkor ér véget a böjt.
Vasárnap reggel kerülhetnek az asztalra a hagyományos húsvéti ételeket,
a sonka, a kalács és a tojás.

Húsvéthétfő: 2020. április 13.
Húsvéthétfő a locsolkodás napja, az egészséget és a termékenységet jelképezi.
Régen gyakran a kúthoz, vályúhoz vitték a lányokat, és egész vödör vízzel öntötték le őket.
A két világháború között vált szokássá, az ún. „szagos” vízzel, rózsavízzel való locsolkodás.

error: Content is protected !!