HÚSVÉT, SZERETET ÜNNEPE, Jézus, Feltámadás, vallás, örök titok,

HÚSVÉT, SZERETET ÜNNEPE, Jézus, Feltámadás, vallás, örök titok,

Ismét egy ünnephez közeledünk, nevezetesen a Húsvéthoz. Ha hátralépünk, és ünnepeinket külső szemmel tekintjük, akkor úgy tűnik, mint ha a Húsvét a

Karácsony mögé helyezkedne, a fontossági sorrendet tekintve. A karácsony egy közkedvelt ünnep; a fények, a díszek, a zene és az ajándékok teszik azzá. A karácsonyra mindenki azt mondja, hogy az a „szeretet ünnepe”, és ezért is oly nagy a készülődés erre az ünnepre. 

Az emberek hetekig takarítanak, sütnek-főznek, vásárolnak és nagy a nyüzsgés, hogy minden tökéletesen készen álljon az ünnepre. Viszont, ha a Húsvétot a Karácsony mellé helyezzük, akkor az ünnepről egy más képet kapunk. Nincs az a nagy felhajtás, nincsenek díszek, se fények, se ajándékok, pompa nincs, és sok időt nem töltünk a takarítással sem a főzéssel. Húsvét ünnepére némi készülődés létezik, de össze sem lehet hasonlítani azzal, ami Karácsonykor történik. Ezért úgy tűnik, mint ha a Húsvét másodlagos vagy másodrend_ ünnep lenne a kereszténységen belül is, pedig nem így van.

Az ünnepeket tekintve, a Húsvét az igazi „szeretet ünnepe”.
A Húsvétot talán azért nem nagyon kedveljük, mivel tükröt állít elénk, és arra kényszerít, hogy lelkünkbe nézzünk és lássuk be, hogy Krisztusnak a mi bűneink miatt kellett szenvednie. A mi bűneink voltak a szegek, amelyekkel Krisztust a kereszthez szegezték. A Húsvét megmutatja azt, hogy az ember mennyire kicsiny és tehetetlen Isten nélkül. Ugyanakkor, amennyire lesújtó az a valóság, amelyet Húsvét ünnepe ecsetel nekünk, annyira nagy és felemel Húsvét központi üzenete: „Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint ha valaki életét adja barátaiért.” (Jn15, 13). Krisztus nem csupán kijelentette ezt az igazságot, hanem saját halálával bebizonyította azt. Saját magát feláldozta, hogy bűneink bocsánatot nyerjenek, kiengesztelődjön a világgal és, hogy minden embernek örök élete legyen.
Krisztus ajándékba adta nekünk életét.
A mi kötelességünk, hogy őrizzük, becsüljük, és tovább adjuk azt.

Az idén a Kiengesztelődés Évét üljük. Ez egy kiváló fórumot ad arra, hogy húsvét üzenetét gyakoroljuk. Isten a szentgyónást ajándékba adta, hogy azt a tökéletes szeretetet, amelyet Húsvétkor megkapunk, őrizzük meg és adjuk tovább. Hiszen a szentgyónásban újra meg újra megtapasztaljuk Húsvét szeretetét, azaz Isten irgalmát. Miután megtapasztaltuk az 1 kegyelmét, kötelességünk, hogy azt az önfeláldozó szeretetet továbbadjuk; legyünk irgalmasak mások iránt, és másoknak

 

 

forrás: Montreal, 2009  Androvich Tamás Plébános

Key words:
HÚSVÉT, SZERETET ÜNNEPE, Jézus, Feltámadás, vallás,

error: Content is protected !!