Jogállami eljárások: az EU Bírósága is határozottan felszólítja von der Leyen EU Bizottság elnököt

Jogállami eljárások: az EU Bírósága is határozottan felszólítja von der Leyen EU Bizottság elnököt

Még az év vége előtt megszülethet az Európai Unió Bíróságának ítélete a jogállami feltételrendszert tartalmazó rendelet jogszerűségéről, miután a testület elnöke pénteken úgy döntött, hogy a beadványokat gyorsított eljárásban fogják tárgyalni. Koen Lenaerts október 11-12-ére tűzte ki a tárgyalás időpontját.

Magyarország és Lengyelország az uniós források kifizetését a jogállami normák tiszteletben tartásához kapcsoló, január óta hatályos közösségi jogszabályt március közepén támadta meg az uniós bíróságon. A két ország megítélése szerint a rendelet előírásai sértik az uniós jogot. Ezzel ellentétes a két társ-jogalkotó, az Európai Parlament és a tagállamok képviselőiből álló EU Tanács álláspontja. A képviselő-testület ellen-beadványában az ügy gyorsított eljárását kérte a bíróságtól, a jogvita rendezésének sürgősségére és fontosságára való tekintettel.

A jogszabály végrehajtásáért felelős Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen tavaly decemberben megígérte az Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök által megzsarolt állam- és kormányfőknek, hogy addig nem alkalmazza az előírásokat, amíg az EU Bírósága nem dönt a jogszerűségükről.

Az Európai Parlament perrel fenyegeti a biztosi testületet, ha nem veti be a “jogállami féket” az EU-s támogatásokat a hatalom akaratának engedelmeskedő ügyészségek és bíróságok segítségével elsíboló kormányokkal szemben.

Az EP szerint január óta számos olyan jogsértés történt és történik a tagállamokban, ami alapján elindítható lenne a pénzek folyósításának felfüggesztésével járó eljárás.

A képviselők csütörtökön elfogadott állásfoglalásukban gyakorlatilag két hónapot adnak az Európai Bizottságnak, hogy teljesítse törvényes kötelezettségét, másként a bíróságon találja magát. Von der Leyen két tűz közé került: egyrészt köti őt a vezetőknek tett ígérete, másrészt nógatja a parlament, hogy cselekedjen végre. – itt kimondják egyértelműen a Bizottság elnöke ellen is indítanak bírósági eljárást tétovázás esetén is, – eddig ugyanis semmit nem tett az elnök asszony a két ország ellen.

Az elnök és a biztosok egyelőre időt húznak, és úgy próbálják lecsillapítani a türelmetlen képviselőket, hogy megígérték nekik: bevonják őket a rendelet alkalmazását segítő iránymutatások kidolgozásába. Ennek vázlatát a jövő héten juttatják el az uniós törvényhozás tagjainak.

Közben Johannes Hahn költségvetési biztos is megjelent a “küzdőtéren”, kilátásba helyezve, hogy az érintett tagállamok már az ősz elején megkaphatják az első írásos figyelmeztetéseket, ami gyakorlatilag az eljárás kezdete. Ez azt jelentené, hogy az Európai Bizottság, a bizottsági elnök ígéretével szemben, nem várta meg a bírósági ítéletet a jogállami rendelet törvényességéről.

error: Content is protected !!