Vera Jourová a Spiegelnek: Igenis beteg a magyar demokrácia

Vera Jourová a Spiegelnek: Igenis beteg a magyar demokrácia

Olyan nehéztüzérségről van szó, amit idáig az EU nem tudott felvonultatni.

Spiegel:

„Igenis baj van a magyar jogállammal, tessék csak arra gondolni,hogy mi van a sajtószabadsággal, és mennyire korlátozzák a civilek lehetőségeit. Hiszen ily módon a demokrácia lényeges kellékei nincsenek meg”. Ezt Vera Jourová fejtette ki, hozzátéve, hogy példátlan támadás érte a magyar vezetés részéről, azért, amit korábban szintén a Spiegelnek mondott ez ügyben. Az Orbán-kabinet még azzal is megvádolta, hogy utálja a magyarokat, ám a Bizottság alelnöke szerint ha valami, akkor ez egyáltalán nem igaz. Hiszen az egykori Csehszlovákiában cseperedett fel és Magyarország a szabadságot testesítette meg a szemében. Milyen jó volna – hangsúlyozta az interjúban, ha még napjainkban is így volna, azaz a magyar rendszer példát mutatna az egész világ számára.

Az Európai Bizottság alelnöke fenntartja azon véleményét, hogy valami nagyon nincs rendben a magyar demokráciával, annak ellenére is, hogy emiatt igen heves támadások érték az Orbán-kormány részéről, többek közt azzal is számtalanszor megvádolták, hogy gyűlöli a magyarokat. A cseh politikus erről a Spiegelnek adott interjújában beszélt, amit a HVG szemlézett.Az interjú témája alapvetően az volt, hogy Kína és Oroszország hogyan próbálja dezinformációval elárasztani az európai országokat, és hogy Jourová milyen lépéseket tervez ez ellen, mint értékekért és átláthatóságért felelős biztos. Emellett természetesen a magyar és lengyel kormánnyal szemben gyakran megfogalmazott kritikája is szóba került.

A Bizottság alelnöke továbbra is úgy gondolja, hogy beteg a magyar demokrácia, amit az is bizonyít, hogy a jogállam bizonyos fontos részei egyszerűen hiányoznak. 

Elég arra gondolni, hogy mennyire szabad a sajtó, illetve hogy mekkora mozgásteret élvez a civil szféra. Ezt az űrt a közösségi média sem tudja betölteni, mert azon keresztül hatalmas mértékben terjed a dezinformáció, ahogy azt a járvány megmutatta.

Ami a jogállamisági mechanizmust illeti, Jourová örül, hogy lett ilyen eszköz. Lehetőség szerint már az év vége előtt bevetik, de egyelőre az Európai Bíróság véleményére várnak az ez ügyben benyújtott magyar és lengyel panaszról. Addig a Bizottság kidolgozza az alkalmazás irányelveit.

Az alelnök úgy gondolja, hogy az EU ezidáig még nem tudott olyan hatásos fegyvert bevetni a demokrácia védelmében, mint a jogállamisági mechanizmust. Az ítélet birtokában várhatóan igencsak keményen tudnak majd fellépni az érintett kormányokkal szemben, de elmondta, nem szabad, hogy a szankciók a polgárokat sújtsák.

Hozzátette azt is, hogy nem egyes országokat kívánnak kipécézni, hiszen az összes kormány ténykedését figyelik. Azonban közismertek az idevágó bajok a magyaroknál és a lengyeleknél. Nem véletlenül zajlik mindkét kormány ellen eljárás a 7-es cikkely alapján, bár elismerte, hogy az megfeneklett. Jourová rémálma pont az, hogy ugyanerre a sorsra jut az új lehetőség, mármint hogy megvonják az anyagi támogatást, ha valamely tag megszegi a közös normákat. Ezért fontos az alapos előkészítés – hangsúlyozta.

BBC Valami nincs rendben Magyarországon, mert miközben gőzerővel oltják be a lakosságot, az ország a világelsők közé tartozik a korona halottak számát tekintve. Idáig jó 21 ezren vesztették életüket a járvány következtében, a 3. hullám minden nap több száz embert visz el – írja a brit közszolgálati média, amely konstatálja, hogy a ragály csúcsrajár Kelet-Európában és ez tönkreteszi a Húsvétot az egész régióban. Pedig a magyarok több mint egyötöde már megkapta a vakcinát. Ám különösen sokan halnak meg azok közül, akik lélegeztető gépre szorulnak, nem beszélve arról, milyen sűrűn fordulnak elő rákos és szívmegbetegedések.
A kormány ugyan megdöbbentő mennyiségben vett készülékeket, összesen 16 ezer darabot azok megmentésére, akiknek a fertőzés miatt leáll a tüdejük, de nincs aki működtesse ezeket a berendezéseket. Hiányzik az orvosok egynegyede és a nővérek 30 %-a, főként mert áttelepültek nyugatra. Ötezren a múlt hónapban az új egészségügyi munkaszerződések miatt mondtak fel. Oltási fronton viszont már vigasztalóbb a kép.
Orbán sikeresen hazardírozott az orosz és kínai szerek beszerzésével, miközben sok európai országnak gondot okoznak az akadozó szállítások. Sok magyar elutasította a Kínából érkező oltóanyagot, de azután meggondolta magát, amikor felajánlották neki. Ahol pedig a szükségesnél több szer érkezett az állomásokra, ott a személyzet barátai és rokonai elkapkodták a felesleget.
Die Presse Kezdi megelégelni az EU a szerb elnök viselt dolgait, miután az ország nem közeledik az unióhoz, hanem sokkal inkább távolodni látszik attól. Ezért pár napja 6 tagállam, valamint az USA és Nagy-Britannia nagykövetei – minden szokásos diplomáciai köntörfalazást félretéve – arra szólították fel Vucsicsot, hogy vessen véget a Krik nevű oknyomozó portál elleni uszító kampánynak a kormány, illetve a hozzá közelálló bulvárlapok részéről. A nyilatkozat hangsúlyozza, hogy a megfélemlítési kísérletek nem csupán az érintett újságírók biztonságát fenyegetik, hanem ellentétesek a jogállam erősítését célzó erőfeszítésekkel.
A Krikkel az a hatalom baja, hogy sorra hozza nyilvánosságra a leleplezéseket a korrupcióról, illetve arról, hogy a kormányzó SNS szoros kapcsolatban áll a szervezett bűnözéssel. A hivatalos reakció már jó ideje külföldi zsoldosoknak és árulóknak nevezi a sajtómunkásokat, polgári jogi aktivistákat, és ellenzékieket, de úgy néz ki, hogy az uniós partnerek besokalltak a tekintélyuralmi jelenségektől az államfő által vaskézzel vezetett országban. Hiszen a változások – kínai, orosz, illetve török mintára – az egypártrendszer felé mutatnak, így Vucsics nagyrészt már eljátszotta hitelét a nyugatnál. Ezt támasztja alá az Európai Parlament nemrégiben közzétette országjelentése, amely aligha lehetett volna még ennél is lesújtóbb.
Spiegel A Pfizer-vakcina segít, de valószínűleg nem minden esetben. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy ha valahol túl gyorsan nyitnak, akkor egy-két hónapon belül elkerülhetetlen lesz az újabb zárlat. Nem károgni akar, mondta, de ezt az izraeliek a saját bőrükön tapasztalták meg.
Ezért csak azt tudja javasolni a német kormánynak is, hogy legyen nagyon óvatos és ne csináljon semmiféle ostobaságot. Csak ez esetben lehet remélni, hogy egyszer s mindenkorra vége a nehéz időknek. De még Izraelben is bármikor beüthet újra a baj, noha jelenleg kedvezőek a számok. Két napja azonban hirtelen megugrottak, ami azt mutatja, mennyire kiszámíthatatlan és kegyetlen a vírus.
A miniszter egyébként majdnem szívinfarktus kapott, amikor meglátta az aznapi statisztikát. Hogy szükség lesz-e újabb zárlatra, azt megint csak nem tudja megmondani. Az egyik tanulság az, hogy el kell vinni az ellenanyagot a tömegekhez. Ezért nem csupán nagy oltóközpontokat állítottak fel, hanem a mozgó stábok felkeresték a városok külső részeit, valamint a falvakat is. De csak akkor lehetnek nyugodtak, ha már a világ többi része is megkapta a szert. Ráadásul a jelek arra mutatnak, hogy az eddigi készítmények nem teljesen hatásosak az új mutánsokkal szemben.

 

error: Content is protected !!