Kádártól Orbánig diktatúrák - Karácsony Gergely is megmutatta, mit olvasott a nyáron

Kádártól Orbánig diktatúrák – Karácsony Gergely is megmutatta, mit olvasott a nyáron

Orbán Viktor után most a főpolgármester is megosztotta, hogy milyen könyveket ajánl olvasásra a követőinek. Facebookon közzétett bejegyzését egy idézettel kezdi: „Egy párt vagy egy demagóg politikus által manipulált nép megszűnik nép lenni és fáradt tömeggé válik.

A diktatúrák mindig így kezdődnek: elvetik a félelem magját a nép szívében, aztán felajánlják, hogy megvédik őket félelmük tárgyától, és cserébe megtagadják tőlük a hatalmat, amely meghatározza a jövőjüket”.

Majd felteszi a kérdést, hogy ugye milyen ismerős ez nekünk, magyaroknak? Ezután Karácsony Gergely leírj, hogy az idézett jelenség leírása Ferenc pápától származik, akinek a legújabb könyve az elmúlt hónapok legmeghatározóbb olvasmányélménye volt a számára.

“Ferenc pápa az egész világ lelki vezetője, akinek gondolataiból – vallási meggyőződéstél függetlenül – mindenki tanulhat. Legújabb könyvében arra hív minket, hogy a koronavírus-járványt tekintsünk egyfajta lehetőségnek, hogy abból kikerülve jobb világot építsünk és hatékonyabban lépjünk fel az olyan globális kihívásokkal szemben, mint a klímaváltozás, a szegénység, a kirekesztés vagy éppen a demokráciát kiüresítő populista politika” – írja.

A nyári olvasmányai közül a főpolgármester ajánlja még Rutger Bregman holland történész könyvét, amely amellett érvel, hogy az ember valójában sokkal együttműködőbb és barátságosabb lény, mint sokan gondolnák. Emellett szintén ír az Új Egyenlőség szerkesztőségének kötetéről, mely arról szól, hogy mi okozta a rendszerváltás kudarcát, az elmúlt évtizedekben hogyan jutottunk el Kádártól Orbánig.

error: Content is protected !!