Karácsony Gergely a Párbeszéf miniszterelnök-jelöltje  /Fotó: Pozsonyi Zita


Bejelentette a Párbeszéd Magyarországért párt, hogy Karácsony Gergely lesz a miniszterelnök-jelöltjük. Harcba száll az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért a főpolgármester.

Közleményükben leírják, hogy felkérték Karácsony Gergely társelnököt, Budapest főpolgármesterét, hogy miniszterelnök-jelöltként széles körű társadalmi koalíciót létrehozva képviselje a párt programját, a zöld és szociális fordulat esélyét az ellenzéki előválasztáson.

A Párbeszéd küldöttei a politikai helyzetértékelés során arra jutottak: a koronavírus-járvány és a gazdasági válság pusztító következményeiből adódóan Magyarországon zöld és szociális fordulatra, a kiváltságos kevesek 1 százalékának uralma helyett a többség 99 százalékának szolgálatára van szükség. A demokratikus ellenzéki pártok együttműködése megteremtette a kiváltságos kevesek trónfosztásának, vagyis az Orbán-rezsim leváltásának feltételeit. A többség akaratának képviseletéhez, a stabil és kiszámítható kormányzáshoz azonban ennél többre van szükség: növelni kell a változást akarók, a változásban érdekelt polgárok táborát – olvasható a közleményükben.

Megfogalmazták, hogy a miniszterelnök-jelölti előválasztás méltányos és demokratikus versenyében már nem csupán az a tét, ki vezeti az ellenzéki pártok szövetségét, hanem az is eldőlhet: ki vezeti ki Magyarországot a válságból és megosztottságból.


Ezért szerintük olyan miniszterelnök-jelöltre van szükség

  • aki képes arra, hogy összetartsa a sokszínű ellenzéki szövetséget;
  • aki személyében is hitelesíti, elkötelezettségével megerősíti a zöld és szociális fordulat esélyét;
  • akinek személye nem megosztja, hanem erősíti az ellenzéki egységet;
  • aki az ellenzéki pártokon is túlnyúló közösséget tud teremteni a változásért tenni akaró nemzeti konzervatív, szabadelvű, szociáldemokrata és zöld elkötelezettségű polgárokból, civil és társadalmi szervezetekből;
  • aki képes arra, hogy újraegyesítse az Orbán-rezsim által tudatosan, hatalmi szándékból kettészakított Magyarországot.

Ezen célok elérésére Karácsony Gergely társelnököt tartják a legalkalmasabbnak – indokolták a döntésüket.

Az ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként eddig bejelentette indulását:

  • Dobrev Klára
  • Márki-Zay Péter
  • Fekete-Győr András
  • Jakab Péter

Tegnap Karácsony Gergely egy rejtélyes Facebook-posztot rakott ki arról, hogy szombaton mutatni szeretne valamit. Valószínű, hogy köze lesz a miniszterelnök-jelöltséghez.

error: Content is protected !!