Egyúttal meg tudod mennyit idősödsz évenként, hogy elérd az ő egy évi keresetét.

Kell egy "Papa" ez esetben exminiszterelnök és körbe lehet járni a világot, az Orbán rendszerben is

Kell egy “Papa” ez esetben exminiszterelnök és körbe lehet járni a világot, az Orbán rendszerben is

Antall József néhai miniszterelnök kisebbik fia csak 40 évesen szerzett diplomát, évekig munkanélküli volt, az elmúlt tíz évben nagyot változott vele a világ. Ő vezeti az Antall József Tudásközpont (AJTK) nevű alapítványt, amelyet eddig több mint négymilliárd forinttal támogatott az Orbán-kormány az adófizetők pénzéből.
A Direkt36 többek között a következőket derítette ki:

 • Antall Péter juttatásai a Tudásközpontnál 2019-ben – a legutolsó ismert juttatása – havi átlagban bruttó 4,6 millió.


  Ez átlag magyar életre lefordítva mit jelent a fenti kereset:

  4,6 milla szorozva 12 hó pénzel=55 millió Ft/év Antall fizetése. A milliárdosok mellett nem látszik nagynak szerintem sem ez a pénz.
  A költségei igen jelentős részét a cég állja, – lentebb a cikkből is kitűnik – az meg a MIÉNK VOLT!
  Kormány tőlünk elvette és neki adta. Ez nem lenne gond, de a cikkből nem nagyon lehet kivenni, hogy olyan nagyon értékelhető társadalmi haszna lenne.
  Most számold ki, hány évet idősödsz, mire a fenti keresetet TE IS eléred a 400.ezer havi pénzeddel.

  (Ha egyáltalán keresel annyit.) Számold ki és megtudod mennyit idősödsz közbe, amíg ő marad szinte változatlan fiatal!


 • Az AJTK egyfajta családi üzletként is működik Antall Péter számára. A felesége az intézet igazgató-helyettese, és ott dolgozik a feleség ikertestvére is.

 • Antall Péter a kollégáival, és ezeken rendszerint pazar hotelekben szálltak meg, például Ausztráliában, Amerikában washingtoni Fehér Ház közvetlen közelében USA legmagasabb felhőkarcolóiban.
 • Az utazásokra évente több tízmillió forint ment el közpénzből, olyan kirándulások költségeire is, amelyek nem voltak részei a hivatalos programnak.
 • Antall Pétert és AJTK-s rendezvényeket népszerűsítő PR-cikkekért legalább 20 millió forintot fizettek.
 • 6,5 milliót fizettek egy tanulmányért egy olyan cégnek, amely korábban egy falusi turkálót üzemeltetett, egyik volt tulajdonosa pedig ma egy benzinkút alkalmazottja. … és sok más kritizálható költések. (Direct36 tételei)

A kormány nem kifogásolta az alapítvány gazdálkodását. Miután az alapítvány egyik kuratóriumi elnöke a „polgári jóízlés” szempontjából kritizálta a költéseket, távoznia kellett.

A Miniszterelnökség a Direkt36 kérdéseire most úgy reagált, hogy vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogy vajon az AJTK „hatékonyan és céljához méltó módon” használta-e fel a kapott közpénzt.

Az apai örökség

Az életben való előrejutását gyakorlatilag a apai hírnevének köszönhette. Az elmúlt évtizedben az AJTK egyike lett azoknak a kormányközeli intézeteknek, amelyek szinte kizárólag központi költségvetési támogatásból élnek. Míg a 2010-es évek elején még csak évi néhány tízmilliós központi költségvetési támogatás jutott a szervezetnek, 2019-ben már 848,5 millió forintnál tartottak.

Az AJTK kuratóriumában és tiszteletbeli elnökségében sorjáznak a rektorok, volt akadémiai elnökök és a nemzetközi politika híres alakjai, budapesti, brüsszeli és győri irodáiban 40-50 ember dolgozik. A kuratórium elnöke jelenleg Nógrádi György, aki a kormánypárti sajtóban rendszerint biztonságpolitikai szakértőként szokott szerepelni, bár az Index egy korábbi cikke szerint tudományos tevékenységet nem végez, inkább médiaszereplései vannak.

Utazások luxuskivitelben

Hotelek, ahol Antall Péter megszállt Forrás: Direkt36-gyűjtés

A Tudásközpont vezetése gyakran utazik külföldre is – rendszerint kifejezetten fényűző körülmények között. 2019 novemberében például Antall Péter és három munkatársa 23 napos kapcsolatépítő útra ment Ausztráliába és Szingapúrba, többek között azért, hogy egy „Magyar emlékek Ausztráliában” című jövőbeli kiadványt készítsenek elő (a kötet még nem készült el, az AJTK szerint a késés oka a világjárvány). Az AJTK Facebook-oldalán megjelent hivatalos fotókon a delegáció tagjai ausztrál tárgyalópartnereik oldalán mosolyognak. “Kiemelten gazdag és gyümölcsöző találkozók”, „ígéretes eszmecserék” zajlottak, megvizsgálták a „jövőbeni együttműködés lehetséges módjait” Perthben, Canberrában és Sydneyben.

 

Összességébe Antall és munkatársai gyakorlatilag bejárták a világot az biztos, de hogy praktikálisan mi hasznot hozott a társadalomnak azt nem látom munkájukból. Pl. az Antall saját Facebook-oldalára feltöltött képek alapján ellátogattak az ezektől a városoktól távoli Kurandába, ahol az esőerdők élővilágával és az őslakosok rituális táncbemutatójával ismerkedtek. Elutaztak a kontinens közepén fekvő világhírű természeti képződményhez.

Az AJTK saját beszámolói szerint az utazásnak ezt a részét is részben közpénzből fizették. Az AJTK erről a Direkt36 kérdéseire azt írta, hogy “az országon belül partneri javaslatra tekintett meg a delegáció nevezetességet”. Szerintük a látogatás szükséges volt a készülő könyvükhöz, de erre nem adtak egyértelmű magyarázatot.

Antall és kollégái a körutazás más állomásain is magas árkategóriájú hotelekben szálltak meg. Sydney-ben például a város központjában található Hilton Sydney-t választották, ahol 1,15 milliót fizettek. Az előkelő hoteljeiről ismert Hilton-lánc szállodáiban szálltak meg más városokban is, Szingapúrban pedig az ötcsillagos Marina Mandarinra esett a választásuk.

/ Direct36 anyagának nagyon tömör kivonata/

error: Content is protected !!