Kezdődik a per az EU Bíróságon, gyorsított eljárásban ítélnek Magyarországról

Kezdődik a per az EU Bíróságon, gyorsított eljárásban ítélnek Magyarországról

Jogállamisági kifogásokra hivatkozva az Európai Bizottság egyelőre nem is támogatja azt a gazdasági helyreállítási tervet, amelyet Magyarország adott le, és reformokat követel. A 2021-es jogállamisági jelentés szerint.

  • nincs garancia arra, hogy az ügyészség kivédheti a politikai befolyásolási kísérleteket, és a bírói függetlenség sem élvez védelmet, utóbbira példa a Kúria elnökének kinevezése,
  • problematikus a jogbiztonság szempontjából, hogy a kormányzati szervek az Alkotmánybíróságnál fellebbezhetnek a számukra kedvezőtlen ítéletek ellen,
  • a törvények gyakori módosítása miatt kiszámíthatatlan a jogszabályi környezet,
  • nem ellenőrzik megfelelően a vagyonnyilatkozatokat, a gyanút keltő vagyonszerzést csak büntetőeljárásban lehet kivizsgálni.
  • a magas rangú tisztségviselők és közvetlen környezetük korrupció gyanúját keltő ügyeinek kivizsgálása igen korlátozottan folyik.
  • kizárólag a közszférára korlátozódik a korrupcióellenes kormányzati program, több kockázatosnak számító terület kimarad belőle,
  • aggályokat kelt a Médiatanács felett gyakorolt politikai befolyás, a Klubrádió frekvenciapályázatának az esete, a kormányközeli médiának nyújtott állami támogatás, és az is, hogy korlátozzák az újságírók hozzáférést a közérdekű adatokhoz,
  • A koronavírus-járványra hivatkozva az alkotmány kiemelt jogokat adott a kormánynak, amelyek addig lesznek hatályban, amíg a kormány máshogy nem dönt.

Az Orbán-kormány ellen állandó kifogás a demokratikus intézményrendszer leépítése a 2011-ben hatályba lépett médiatörvénytől az utolsó pillanatban jegelt igazságügyi reformon át a pedofiltörvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozásig, amelyet 2021. június 15-én fogadott el a fideszes többségű Országgyűlés.

Hétfő délután fél háromkor az érintett felek és a beavatkozók többsége tartja meg a perbeszédét. Kedd reggel kilenctől a bírák és a főtanácsnok kérdései következnek.

Egyébként az Európai Unió 27 tagországa közül eddig 25 adott le gazdasági helyreállítási tervet. Eddig 19 tagországét hagyták jóvá és 16 tagországnak folyósították az első támogatási összegeket, 51 milliárd eurót.

error: Content is protected !!