Ferencváros polgármestere Orbán Viktortól és Palkovics Lászlótól vár választ.

Baranyi Krisztina levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek és a kínai Fudan egyetem megvalósításáért felelős Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek, kérve, hozzák nyilvánosságra a kormányzati terveket a korábban a IX. kerületben eltervezett Budapest Diákvárossal kapcsolatban – derült ki Ferencváros független polgármesterének Facebook-bejegyzéséből.Ebben utalt a Direkt36 keddi cikkére, hogy egy kiszivárgott minisztériumi előterjesztés alapján, hogy a

budapesti Fudan Egyetem 540 milliárdosra becsült építése jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, kínai hitelből valósulna meg, amit nagyrészt Magyarország állna.

Mint írták, az építkezéshez 450 milliárd forint értékű hitelt venne fel a magyar állam a Kínai Fejlesztési Banktól 10-15 éves futamidővel. A hitelt teljes egészében a magyar állam fizetné vissza a vagyonkezelő alapítványon keresztül.

Amennyiben a cikkben leírtak megfelelnek a valóságnak, a meghozott döntéseket vonják vissza– kéri a kormányfőtől a polgármester.

A kormány az új Atlétikai Centrummal átellenben, a Kvassay-híd túloldalán lévő Nagyvásártelep környéki területet, a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínét adná át a kínai egyetem budapesti campusának.

A telkeket 821 millió forintért vásárolják meg hozzá. A kerület vezetője aláhúzta, a Budapest Diákváros fejlesztést csak a korábbi, közösen elfogadott kormányzati-önkormányzati döntések mentén, az abban foglalt célok megvalósulása esetén, az úgynevezett Mesterterv szerinti funkciókkal tartja támogathatónak.


Tehát épüljön fel a Diákváros 8-10 ezer kollégiumi férőhellyel, a megújult Nagyvásárteleppel mint közösségi térrel, sport- és rekreációs funkciókkal.   Ferencváros polgármesterének meggyőződése, hogy Budapest szívesen fogadná a világ bármely elit egyetemét, de „nem ilyen egyoldalú üzlettel, ahol minden előny a kínaiaké, nekünk meg csak az adósság jut”. 

„Az önkormányzati választáson aratott budapesti elsöprő győzelem után a miniszterelnök azt mondta, hogy kész együttműködni a város felelős vezetőivel és nem lesznek olyan beruházások, amelyet a budapestiek nem akarnak”– idézte fel Baranyi Krisztina a másfél évvel ezelőtti orbáni ígéretet.

Karácsony Gergely főpolgármester kedden ugyancsak leszögezte Facebook-bejegyzésében:
error: Content is protected !!