Kitálalt Kósa Lajos a fideszes mutyikról - Pályázati pénzek „megfelelő” emberekhez juttasson

Kitálalt Kósa Lajos a fideszes mutyikról – Pályázati pénzek „megfelelő” emberekhez juttasson

Rákóczifalva volt kormánypárti polgármestere szerint őt helyi pártvezetők akarták rávenni, hogy pályázati pénzeket, megbízásokat „megfelelő” emberekhez juttasson.

Rendszeresen azt hallgattuk, hogy a fürdőben a nagy emberek azt mondták, hogy neki kell nyernie, mert akkor turisztikai fejlesztésre nagyon sok pénz fog idejönni – ismertette egyebek mellett a NER helyi működését Kósa Lajos az Átlátszónak. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákóczifalva korábbi fideszes polgármestere, aki csak névrokona a Fidesz ismert parlamenti képviselőjének, egykori debreceni kollégájának, videóinterjúban beszélt a kormánypárti „mutyikról”.

 

Kósa 2019 októberéig állt Rákóczifalva élén, majd következő év tavaszán bejelentést tett az ügyészségen, amelyben részletezte, hogyan próbálták egyes helyi fideszes vezetők rávenni, hogy bizonyos pályázati pénzek, közpénzes megbízások a „megfelelő” emberekhez jussanak.

 

A volt polgármester most a nyilvánosság előtt is kitálalt, s azt azt mondta, hogy látta „az irányított pénzosztást”– többek között a pályázati pénzek, megbízások csókosokhoz irányítását” –, s mivel ebben nem volt hajlandó részt venni – a helyi Fidesz-vezetők – ellehetetlenítették a munkáját. 

 

„A tét az volt, hogy ki fog jobban beleállni a pénzszivattyú működtetésébe. Nem voltam hajlandó ezekre a mutyikra”

– fogalmazott Kósa Lajos.

 

A volt polgármester a tudomására jutott visszaélésekről több mint egy éve a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen tett bejelentést, idén januárban mégis őt hallgatta ki gyanúsítottként a NAV Észak-Alföldi Bűnügyi Igazgatósága, pályázati pénzek átcsoportosítása, azoknak nem az eredeti célokra való felhasználása miatt. Szóba került a kihallgatási jegyzőkönyv, amely rögzíti, hogy Kósa nem a saját zsebébe irányította ezeket a pénzeket (összesen 160 197 505 forintot), hanem a forráshiányos önkormányzat működésére, kötelező feladatok ellátására használták fel azokat. Ezt a tényállást Kósa is elfogadta a kihallgatás során, ugyanakkor azt nem ismerte el, hogy bűncselekményt követett volna el. Az ügyben jelenleg is folyik a nyomozás. Az ügyészség sajtóosztálya azt közölte az Átlátszóval, eddig egy gyanúsítottat és hét tanút hallgattak ki.

 

„A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Kiemelt Ügyek Vizsgálati Osztálya folytatja azt a nyomozást, amely érinti a volt polgármester bejelentésében előadottakat. Az eljárás tárgya költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja”– írták.

Kósa Lajos kitálal videó. (nem! a közismert debreceni volt polgármester)Ajánlott:

Jakab Péter Ursula von der Leyennek: vessenek véget az “orbáni őrületnek”

error: Content is protected !!