kávé stressz, szorongás, depresszió, hangulat,

kávé stressz, szorongás, depresszió,

A kávé stresszt, szorongást, depressziót is okozhat

A törvény tiltja azokat a drogokat, amelyek károsak, ártalmasak az ember szervezetére, ráadásul függőségeket is okoznak, azaz akaratunk ellenére sem tudunk leszokni.
Illetve a leszokás nagyon komoly erőfeszítéssel, komoly lelki megterhelések mellett, sőt legtöbb esetben szakember segítségével lehetséges. Ilyenek a legelterjedtebbek az alkohol, a dohányzás és a koffein.
Jelen estben a koffein a kérdés, amit a kávé is tartalmaz.Most a koffein tartalmú italok, ételek közül a kávéra koncentrálunk, mivel ezt a nők és férfiak egyaránt, akár azonos arányban fogyasztják. Az alkohol jobbára férfiak itala volt, ma már ez is sajnos kezd kiegyenlítődni. 


A KOFFEIN IS DROG /Reuters megállapítás szerint/

Koffein a legszélesebb körben használt pszichoaktív vegyület, – hangzik a szakértői megállapítás. Ennek ellenére senki nem foglalkozik azzal, hogy a kávé, amely a leghozzáférhetőbb és nagy mennyiségű koffeint tartalmaz, a hozzáférést korlátoznák, nehezítenék, és mint egy gyógyszer előírnák veszélyességénél fogva a használatát. A kávéfogyasztás erősen beépült a mindennapos kulturális szokásainkba pl. USA 200mg/nap. Egy csésze kávé 60-140 mg koffeint tartalmaz, egy üveg Pepsi vagy Coca Cola 25-50 mg-ot. A kávéról az újabb kutatások alapján a kávé előnyeiről is tudunk.

A kávé előnyös hatásai
Más kutatások alapján a koffein a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:

Migrénes fejfájás,
Fáradtság/gyengeség,
Elhízás, Szenilitás,
Depresszióra
Dementia, Parkinson kór,
Alzheimer betegségre is jó hatású.

Rák kockázatát is csökkentheti
Érrendszerre lehet általánosan jó hatású
A kávéfogyasztás csökkenti a sztrók kockázatát is

Reméljük ez sokaknak szolgál jó hatással, különösen hogy tudjuk, egyes betegségek nehezen gyógyíthatók.
Tehát minden szikra reménnyel szolgál.


A túladagolási tünetek széles skálájúak és veszélyesek lehetnek.

Klinikailag ez a jelentős tünet együttes a koffeinnel kapcsolatban 250 mg vagy több koffein elfogyasztása után léphet fel.
A DSM-IV. / Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders 4th/ a következő tüneteket sorolja fel, melyek az erős stressz hatás következményei:

idegesség
izgatottság
inszomnia
kipirult arc
fokozott vizeletkiválasztás
gasztrointesztinális zavarok
izomrángatózás
felgyorsult gondolkodás és beszéd
tachikardia vagy aritmia
csökkent fáradékonyság időszakai
pszichomotoros agitáció.

Koffein megvonás tünetei
A koffeinfogyasztásának hirtelen abbahagyása, vagy drasztikus csökkentése hamarosan fejfájás követ majd egy vagy több tünet az alábbiak közül.
– Kifejezett fáradtság, vagy álmosság
– Kifejezett szorongás, vagy depresszió
– Hányinger, vagy hányás
Ezek a tünetek nagyon erős szenvedést és a beteg élet funkcióinak jelentős csökkenését vonja maga után.

Szorongás és depresszió

A koffein fokozza a szorongást, klasszikus pánikzavarokat indukálhat (koffeinizmus). Depressziós betegeknél is okozhat szorongást. A sok kávé fogyasztás felerősíti a hangulatzavarokat, és talán e hatás révén erősíti az evészavarokat.

Kávé helyett
Már elérhető a guarana, ami természetes koffein tartalommal bír érdemes kipróbálni mint alternatíva, vagy a zőldtea fogyasztás ez ideig még jónak minősíthető.
…később ki tudja… jön még a tudomány.

J.Dzs. Schwarcz

Kávé más előnyéről

A csaknem 125 000 személy bevonásával elvégzett felmérések alapján elmondható, hogy azoknak, akik legalább napi egy csésze kávét fogyasztanak, kevesebb esélyük van a májzsugor (májcirrózis, cirrhosis) kialakulására, illetve annak halálos kimenetelére. “Minél több kávét fogyasztunk, annál biztosabb a védőhatás” – mondta Dr. Arthur Klatsky (Kaiser Permanente Medical Care Programme, Kalifornia). A kutatócsoport egy 1978 és 1985 között történt felmérés kérdéseire adott válaszokat értékelte ki újra. A résztvevőket megkérdezték az alkohol-, tea- illetve kávéfogyasztási szokásaikról, hogy kiderítsék, nagyjából mennyit fogyasztanak el egy év alatt. Ezen kívül egyes páciensektől vért is vettek, melyből olyan májenzimeket határoztak meg, amelyek a máj sérülésekor keletkeznek. A megvizsgált 330 emberből 199-nél fedeztek fel alkoholos májzsugort.

A felmérésekből kiderült, hogy azoknak, akik átlagban napi egy kávét isznak meg, 20%-kal kevesebb esélyük van a betegség kialakulására. Akik két vagy három csésze kávét fogyasztanak naponta, azoknak 40%-kal, akik pedig ennél is többet, azoknak akár 80%-kal is csökkenhet az esélyük. Akik kávét is és alkoholt is fogyasztanak, azoknál alacsonyabb májenzim-szinteket mértek, mint azoknál, akik csak alkoholt ittak, de kávét nem. “Az eredmények tekintetében azonban mégsem buzdítanánk senkit a mértéktelen kávéivásra” – mondta Klatsky. A hatásmechanizmus még nem ismert: egyesek szerint a koffeinnek van védőhatása, habár a teafogyasztás és a májzsugor csökkent előfordulása között nem találtak összefüggést, ezen kívül a nagy mennyiségű kávéfogyasztásnak sok más, egészséget károsító hatása is van.
forrás: Archives of Internal Medicine

Talán az eredeti forrás: Arthur L. Klatsky, M.D., senior consultant in cardiology, and associate in division of research, Kaiser Permanente Medical Center, Oakland, Calif.; Constance E. Ruhl, M.D., Social and Scientific Systems Inc., Bethesda, Md.; June 12, 2006, Archives of Internal Medicine

error: Content is protected !!