A kormány fél a jogállamiságtól, mint ördög a tömjén füsttől

Egyedül a Fidesz néppárti képviselői vétóztak az uniós költségvetésről szóló EP-javaslatra
Fidesz európai parlamenti (EP) képviselői nem szavazták meg a néppárti oldalon azt a javaslatot, amely az Európai Unió jövő évi költségvetéséről szól.


EU következő hétéves költségvetése és az ehhez kapcsolódó újjáépítési csomag kapcsán Orbán Viktor vétóval fenyegetett, amennyiben továbbra is jogállami keretekhez kötnék az uniós pénzek kifizetését. Ez alapján kezdődnek meg a tárgyalások a jövő évi keretekről az intézmények között, a Fidesz most ezt a tárgyalási alapot nem volt hajlandó támogatni” – fogalmazott az Ujhelyi EP-képviselő.

A szocialista párt EP képviselője arról számolt be Facebook-oldalán, hogy az Európai Parlament ezen a héten tartott plenáris ülésén többek között az a dokumentum is napirenden szerepelt, amely a 2021-es uniós költségvetés kereteivel kapcsolatban meghatározta a Parlament álláspontját. „Ez alapján kezdődnek meg a tárgyalások a jövő évi keretekről az intézmények között, a Fidesz most ezt a tárgyalási alapot nem volt hajlandó támogatni a szavazatával” – fogalmazott a politikus.  A lépést úgy értékelte, hogy a Fidesznek nem fáj, ha sem Magyarország, sem más uniós tagország nem jut majd hozzá a vétó miatt a neki járó támogatásokhoz, számukra fontosabb, hogy ne kérjék számon az uniós tagság alapfeltételének számító demokratikus értékeket és a támogatások korrupciómentes felhasználását. Ujhelyi István szerint a következő évi tervezetben olyan tételek is szerepelnek, amely között többletforrást kapna a munkahelyvédelem és foglalkoztatásbővítés, a diákok Erasmus-programja, de az egészségügyi kutatásokra is több jutna. A Fidesz képviselői ismét Európa ellenzékébe vonultak – hangoztatta.

„Legalább ne sunnyogtátok volna el, legalább elmondtátok volna, hogy miért nem szavaztátok meg az állásfoglalást
és elmondtátok volna, hogy miért nem járultok hozzá, hogy több pénz jusson ezekre a fontos területekre.
Miért jó az nektek, hogy bénítjátok az EU működését?” fogalmazott Ujhelyi István.


Egyetlen válasz lehet a fideszesek ellentmondásos viselkedésére:

A kormányunk fél a jogállamiságtól, mint ördög a tömjén füsttől, mert a pénz akkor és addig jó, ha nem “fenyegetne” mindig az EU azzal a csúnya jogállamisággal, a sok vizsgálódással. Az EU már pedig elkötelezett alapvető jogállami kérdések betartatására is, – vagyis a kettő csak együtt lehetséges. (Megoldás sokaknak egyszerű volt, nem lopnak annyit! Legtöbb ország kormányának ez nem okozott gondot.)

Utoljára, de nem utolsósorban az a kérdés:
a MINDENT ELDÖNTŐ szavazatnál tényleg képes lenne egy ország bődületes pénz mennyiségét elutasítani?

Ha tudnám, ez a kormány sorsát megpecsételné talán megérné, valamiből kell tanulnunk nekünk a népnek is. (Mészáros és egyéb baráti kőrök legfeljebb kevesebbet kapna, na és.)

error: Content is protected !!