Kormány nem ad pénzt Budapestnek, de buzgón elkölti-Karácsony Gergely

Kormány nem ad pénzt Budapestnek, de buzgón elkölti – Karácsony Gergely

A kormány meg akarja akadályozni Budapest járműfejlesztését, de a főváros nem adja fel a küzdelmet.


A kabinet támogatja Budapestet, hogy környezetbarát járműveket vásárolhasson a kormány döntése. Kormány nem ad pénzt Budapestnek, de buzgón elkölti-Karácsony Gergely

A határozat – amely szokatlan módon afféle pártközleményként felsorolja, mekkora összeggel támogatta a kabinet a fővárosi járműbeszerzéseket az utóbbi években – azt is pontosan meghatározza, mit kellene „haladéktalanul” vásárolnia Budapestnek. Eszerint 51 környezetbarát trolibuszt és 51 villamost tart szükségesnek beszerezni. A fedezetet illetően sajátos fordulatot vesz a kormányhatározat: a kabinet szerint ugyanis a járműveket abból a 61 milliárd forintos, járműbeszerzésekre is felhasználható hitelkeretből kellene állni, amit az Európai Beruházási Banktól (EBB) kért – a kormányzat jóváhagyásával – a főváros. Vagyis a kormány valójában arról hozott döntést, hogy a főváros mire költse el saját pénzét.

„Már megint: nem osztogatnak, hanem fosztogatnak. Már nem is átvitt értelemben, hanem elég konkrétan”
– reagált a kormányhatározatra Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Facebookon. Szerinte ugyanis a látszat ellenére a kormány valójában nem elősegíti, hanem épp ellenkezőleg, „meg akarja akadályozni Budapest legnagyobb zöld járműfejlesztését.”


A főpolgármester szerint az az EBB hitelkeret, amit most járművekre költene a kormány, “már kötött, jelentős részben Tarlós István idején eldöntött fejlesztések forrását tartalmazza.” Mint írta, ez lenne a fedezete például a Lánchíd, a Blaha Lujza tér és a Széna tér fejlesztésének. „Akkor tehát a kormány ezektől is megfosztaná Budapestet?” – fogalmazott Karácsony. A főpolgármester kitért arra is: a korábbi hitelkeret pénzügyi feltételeinél sokkal kedvezőbb kondíciókat „tárgyalt le” az EBB-vel, valójában már visszatérítendő európai támogatásról van szó. 

„Olyanról, amit a kormány is igénybe akar venni egyébként. Neki szabad, bennünket meg eltiltana tőle, és nyamvadt szignót sem képes adni egy papír aljára”
– utalt a főpolgármester arra, hogy ezt a megállapodást nem segíti a kormány.


A járványhelyzet egyre súlyosbodik, napnál világosabb, hogy:

nem „istenes”, hanem pokoli, nem „talpig fegyverben” állunk, hanem inkább legatyásodva.
_____________________________________________
A kormány tegnap feladatot szabott az állampolgároknak,
újabb terheket rótt az önkormányzatokra,
de arról még mindig csak keveset tudunk:
a kormány maga mit tesz az egyre drámaibb járványhelyzet megfékezése érdekében?
________________________________________________________________
Kár szépíteni, manipulálni az adatokat:
a miniszterelnök által „sikerkritériumnak” jelölt halálozások tekintetében
az adataink tragikusan rosszak.

error: Content is protected !!