Závecz Research Márki-Zay erősebb, mint Karácsony

Závecz Research Márki-Zay erősebb, mint Karácsony

A kutatás szerint egy Márki-Zay Péter vezette közös listával lenne a legnagyobb esélye az ellenzéknek a Fidesz ellen.

A Medián után a Závecz Research-nél is erősebb Márki-Zay Péter Karácsony Gergelynél. Utóbbi a Mindenki Magyarországa Mozgalom megbízásából készített egy felmérést október 4 és 5 között, jelentős részben azokat kérdezve, akik a közös ellenzéki listára vagy a Kétfarkú Kutya Pártra szavaznának.

A felmérés időpontjában már tudott volt, hogy Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely közösen indulna, de még egyikük sem lépett vissza. Eddigi tudásunk szerint Karácsony nem lép vissza, ahogy Márki-Zay Péter is csak beígérte azt, az adatok ismeretében viszont úgy tűnik, nem akarja megtenni.

A Magyar Hanghoz is eljutott Závecz kutatásban

  • Dobrev Klárára 55 százalék szavazna, közülük 37 biztosan, 18 pedig valószínűleg.
  • Márki-Zay Péterre a megkérdezettek 49 százaléka szavazna, 27 biztosan, 22 pedig valószínűleg.
  • Karácsony Gergelyt 44 százaléknyian mondták, közülük biztosra csak 14-en, 30 százalék csak valószínűsíti a rá szavazást.

A legelutasítottabb jelölt Karácsony Gergely, 36 százalék biztos nem szavazna rá, Dobrev Kláránál ez a szám 33 százalék, Márki-Zaynál pedig “csak” 32.

A kutatásból kiderültek az átszavazások is. Karácsony Gergely korábban azzal érvelt, ha ő visszalép, támogatói egy része biztosan Dobrevre szavaz. Ebben lehet igazság, de nézzük, mennyi:

Dobrevre a DK-sok 67, a szocialisták 23 százaléka szavazna biztosan, ahogy a momentumosok 11 és a jobbikosok 12 százalékát is maga mögött tudhatja. Erre jönnek még azok, akik valószínűnek tartják, hogy rá szavazzanak.

Karácsonyra a szocialisták és a momentumosok 36-36 százaléka szavazna biztosan, de utóbbi pártban vannak óriási tartalékai. A jobbikosok között elenyésző a biztos támogatottsága, mindössze 3 százalék. A DK-nál ennél jobban áll, ott 7 százalék húzná be őt Dobrev helyett.

Márki-Zay Péternek is erős tábora van a szocialisták között, 20 százalékuk biztosra mondja, hogy őt választja. A momentumosok 58, a jobbikosok 76 százaléka szavazna rá, és mindhárom pártban vannak tartalékai. A DK-s szavazót nem sikerült megszólítania, tőlük 8 százalék voksolna rá biztosan.

Ebben a kutatásban is vizsgálták párba állítva a jelölteket. Ha a második fordulóban Dobrev Klára és Karácsony Gergely maradna versenyben, 53 százalék Dobrevet, 39 százalék Karácsony mondta.

Márki-Zay jobban fogja Dobrevet, de még mindig a DK-s politikus van az élen. 50 százalék mondta Dobrevet, 43 Márki-Zayt, a többi bizonytalan.

Ha a három jelölt maradna versenyben, Dobrev Klára nyerné az előválasztást,
Márki-Zay lenne a második, Karácsony eléggé lemaradva a harmadik.

Megkérdezték azt is, hogy kire szavaznának jövőre, ha a közös lista élén Dobrev Klára, Márki-Zay Péter vagy Karácsony Gergely állna.

Dobrev és Karácsony listavezetése esetén a teljes népesség 47-47 százaléka a Fideszre szavazna, csak 39-39 százaléka az ellenzékre. Márki-Zay listavezetése esetén viszont csak 45 százalék húzná be a Fideszt, 40 százalék az ellenzéket.

A biztos szavazóknál is hasonló az arány: Dobrev és Karácsony esetén 52 százalék a Fideszre, 43 és 44 százalék az ellenzékre voksolna. Márki-Zay vezetésével 51 százalék választaná Orbánt, az ellenzéki listát viszont 46 százalék.

Az is kiderült, hogy az ellenzéki pártok szimpatizánsai körében Márki-Zay a legkevésbé elutasított, és ha Dobrev vagy Karácsony vezeti a listát, a momentumosok jelentősebb része a Kétfarkú Kutya Pártra szavazna.

error: Content is protected !!