Megválasztották Novák Katalint köztársasági elnöknek

Megválasztották Novák Katalint köztársasági elnöknek

A köztársasági elnök kormánypárti jelöltje 137 szavazatot kapott, így nincs szükség második fordulóra. Róna Péterre 51-en voksoltak.

Március 10-én tartják a mostani parlamenti ciklus utolsó ülésnapját, melynek fő napirendi pontja Áder János utódjának megválasztása. A két jelöltnek, Novák Katalinnak és Róna Péternek 15-15 perc állt rendelkezésére, hogy beszédet mondjon.

Elsőként a kormánypártok jelöltje lépett a pulpitusra. Novák azzal kezdte, az orosz-ukrán háború védhetetlen és megmagyarázhatatlan, ugyanakkor azt is látja, hogy óriási az összefogás.

Szerinte lelki és szellemi megújulásra van szükség, ez különösen igaz most. “A magyarok békét akarnak, mi nők nem a háborút akarjuk megnyerni, hanem a békét” – mondta.

Azt ígérte, mindenhol ott lesz, ahol ki kell állni a magyar érdekekért. Ott lesz a városokban és a falvakban, a falu végi cigánytelepeken is. Első útja haza, a családjához vezet, de Varsóba, “lengyel barátainkhoz” is minél hamarabb szeretne ellátogatni.

Novák Katalin: Ott leszek a városokban és a falvakban, a falu végi cigánytelepeken is
„Nem ahhoz képest, hanem annak is köszönhetően szeretnék jó köztársasági elnök lenni, hogy nő vagyok” – mondta a Fidesz államfőjelöltje a szavazás előtti beszédében.
Utána következett az ellenzéki pártok által támogatott Róna Péter, aki szerint a köztársasági elnöki tisztség most messze nagyobb felelősséggel jár a szokásosnál. Mint fogalmazott, minden nemzet létének sarokköve, hogy az államfő kifejezze a nemzet egységét és őrködjön az államszervezet demokratikus működése felett, és ez a mostani háborús helyzetben még sokkal fontosabb.

Szerinte a kormány a mostani véres háborúban is jó barátságban van a támadó Oroszországgal. Pedig óriási társadalmi megegyezés van abban már Szent István óta, hogy mi, magyarok a Nyugathoz akarunk tartozni.

“Nem Oroszország és nem Törökország a mi világunk, ahol az ellenzék fellépéseit brutális gyilkossággal és börtönnel torolja meg a hatalom, hanem a keresztény és felvilágosult nyugathoz tartozunk” – fogalmazott, hozzátéve: miért kellene mindezt félredobnunk egy orosz diktátor barátságáért?

Szerinte az EU és a NATO a garancia az anyagi és személyes biztonságunkra. Miért kellene ezt veszélyeztetni? – tette fel a kérdést beszéde végén.

Róna Péter: Nem Oroszország és nem Törökország a mi világunk, mi a Nyugathoz akarunk tartozni
Az ellenzék államfőjelöltje szerint egy alkotmány nem a hatalom működési kereteit biztosítja, hanem inkább korlátozza a hatalom gyakorlóit. „Nem az Országgyűlés hozza létre az alkotmányt, hanem az alkotmány hozza létre az Országgyűlést” – mondta beszédében.

Ezután következett a titkos szavazás, melynek eredményét háromnegyed 12 után nem sokkal hirdették ki. A szavazáson 195 képviselő vett részt.

Novák Katalin 137 szavazatot kapott, ezzel eldőlt, hogy nincs szükség második fordulóra: ő Magyarország következő köztársasági elnöke.

Róna Péterre 51-en voksoltak. Az eredményhirdetés után közvetlenül elénekelték a Himnuszt, majd Novák Katalin már le is tette az esküjét. Áder János utódja május 10-én lép hivatalba.

 

error: Content is protected !!