Az afáziának számos típusa létezik , és jellemzői az agy károsodásának helyétől és mértékétől függően változnak. Minél súlyosabb az afázia, annál korlátozottabb a beszéd- és nyelvi készség.

Mennyire gyakori az afázia?

Ha neked vagy valakinek, akit ismersz, afázia van, nem vagy egyedül! 
A legtöbb ember soha nem hallott az afáziáról. Hacsak Önt vagy szeretteit nem érinti az afázia, valószínűleg nem sokat tud róla. Így meglepő lehet, ha megtudja, hogy az afázia valójában egy viszonylag gyakori állapot. Az Egyesült Államokban körülbelül 2 millió ember szenved afáziában, bár a becslések eltérőek. Évente körülbelül 180 000 embernél diagnosztizálnak afáziát. A stroke -ban szenvedők körülbelül 1/3-a afáziát kap.

Az afázia több embert érint, mint sok más olyan állapot, amelyekről valószínűleg hallott, mint például a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex (MS) és az agyi bénulás. Egy 2016-os felmérés szerint azonban az emberek 85%-a még csak nem is hallotta az „afázia” kifejezést.

Az afázia diagnosztizálása

Az afáziát orvosa vagy beszédnyelv-patológus (SLP) diagnosztizálhatja . Az SLP beszéd- és nyelvtesztet végezhet az Ön tünetei alapján. Azonban csak orvos végezhet orvosi vizsgálatot a kiváltó ok meghatározására.

Ha agyvérzést vagy agysérülést szenvedett , az agyvizsgálat meghatározhatja a sérülés helyét és súlyosságát. Az agyvizsgálat megmutatja, hogy történt-e károsodás az agy nyelvi központjaiban. Ez az információ a tüneteivel együtt lehetővé teszi az orvos számára, hogy diagnosztizálja az afáziát.

Közvetlenül az agyvérzést követően az orvosi csapata a leginkább azon fog törődni, hogy megbizonyosodjon arról, hogy Ön egészségügyileg stabil, és fizikailag alkalmas-e a hazabocsátásra. Előfordulhat, hogy közvetlenül a stroke után nem kap sok információt az afáziáról. Ennek ellenére beutalót kell kapnia egy beszédnyelv-patológushoz (SLP). Ha úgy gondolja, hogy afáziája van, de nem kapott beutalót SLP-re, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy lát-e ilyet.

Az SLP beszéd- és nyelvtesztet végez, és több információt ad arról, hogy milyen típusú afáziája van. Az SLP a nyelv különböző területeit teszteli: beszéd, megértés, olvasás és írás. Az SLP képes lesz meghatározni az erősségeit és gyengeségeit. Ez az információ segít az SLP-nek kiválasztani azokat a terápiás technikákat , amelyek segítik a fejlődést.

Ha úgy gondolja, hogy nem volt agyvérzése vagy traumás agysérülése, de afáziához hasonló tüneteket tapasztal, közölje orvosával. Orvosa orvosi vizsgálatokat rendelhet, és SLP-re is utalhatja Önt. A háziorvosa esetleg neurológushoz utalhat speciálisabb ellátásért. Az orvosi vizsgálatok megerősíthetik a diagnózist és további információkkal szolgálhatnak. Vannak más egészségügyi állapotok is, amelyek az afáziához hasonló tüneteket okozhatnak, ezért fontos a kiváltó ok meghatározása.

Megelőzhető az afázia? – Nincs hatékony módszer

Ha afáziája van, azon tűnődhet, hogy tehetett volna-e valamit a megelőzés érdekében. Nincs hatékony módszer az afázia megelőzésére. Az afázia leggyakrabban stroke vagy más agysérülés eredménye .

Bár vannak olyan lépések, amelyek segítségével csökkentheti a stroke (vagy egy másik stroke, ha már volt ilyen) kockázatát, nincs 100%-ban hatékony módszer a stroke megelőzésére.

Vannak, akik olyan okok miatt kapnak agyvérzést, amelyek rajtuk kívül esnek, és amelyeket nem lehetett volna megelőzni. Az agyvérzés vagy agysérülés következtében fellépő afáziát nem lehet megelőzni – ez csak attól függ, hogy az agy melyik részében történt a szélütés vagy sérülés.

Valahol a szélütésben szenvedők 25-40%-a tapasztal afáziát a stroke után . Azok az emberek azonban, akiknek szélütésük van, de nem szenvedtek afáziában, semmit sem tettek másként az afázia megelőzése érdekében. Egyszerűen agyvérzést tapasztaltak agyuk egy másik részében. Az afáziás betegek leggyakrabban az agy bal oldalát károsítják, ahol a legtöbb embernél az agy nyelvi központjai vannak.

Ha információt szeretne kapni a stroke kockázatának csökkentéséről, kérjen személyre szabott ajánlásokat orvosától. Orvosa beszélhet Önnel a kórtörténetéről és az életmódbeli tényezőkről.

Általános ajánlások a stroke és az afázia megelőzésére

 • Gyakoroljon az orvos ajánlása szerint
 • Egyél egészségesen, beleértve a nátrium (só) csökkentését
 • Ha dohányzik, hagyja abba
 • Tartsa meg az egészséges testsúlyt

Ezenkívül feltétlenül ellenőrizze koleszterinszintjét, vércukorszintjét és vérnyomását. Győződjön meg arról, hogy a normál tartományban vannak, és ha nem, kérdezze meg orvosát, hogyan csökkentheti őket.

Mik az afázia tünetei?

Az afázia tünetei az egyéni körülményektől és az állapot súlyosságától függően változnak. Az enyhétől a súlyosig terjedhetnek.

Enyhe afázia:

 • Problémák a hosszú üzenetek megértése
 • Egy kis többletidőre van szüksége a kimondott üzenetek megértéséhez és megválaszolásához
 • Nehéz szavakat találni egy gondolat kifejezésére vagy magyarázatára
 • Szavak rossz sorrendbe helyezése, vagy rossz szó/szórész helyettesítése beszéd közben. Például egy „asztalt” „csészének” nevezünk
 • Nehézség a helyszínen válaszolni a kérdésekre

Súlyos afázia:

 • Problémák a kimondott üzenetek megértésében
 • Kevés vagy egyáltalán nem tud írni vagy olvasni
 • Megbízhatatlan az „igen és nem” kérdések megválaszolásában
 • Nem ismeri saját hibáit
 • Olyan szavak és zsargon használata, amelyet mások nem értenek
 • Kevés vagy nincs beszéd

Ki lehet gyógyulni az afáziából?

Ha afáziát diagnosztizáltak nálad, az egyik első kérdésed valószínűleg az, hogy „megjavulok?” A válasz az, hogy az afáziából való felépülés lehetséges!

Minden ember más. Vannak, akik teljesen felépülnek. Vannak, akik többnyire felépülnek, de néha még mindig nehezen találják ki a megfelelő szót. Másoknak mindig afáziája lesz, de tovább fejlődhetnek. A jó hír az, hogy az afázia után az emberek még évekig javulhatnak.

Az afázia jellemzően a legsúlyosabb közvetlenül a stroke vagy más agysérülés után. A legnagyobb javulás általában az afázia diagnosztizálását követő néhány hónapban következik be. Sztrók vagy agysérülés után az agy neuroplaszticitást használ, hogy újrahuzalozza magát, és újjáépítse a kapcsolatokat, amelyek elősegítik a nyelv fejlődését.

Bizonyos javulást „spontán gyógyulásnak” neveznek, ami azt jelenti, hogy az agy magától meggyógyítja magát. Ez a fajta felépülés a szélütés utáni első néhány hónapban történik a legdrámaibban. Ezt követően a javulás folytatódhat, de nem lesz olyan gyors. A gyógyulás és az agy neuroplaszticitásának maximalizálása érdekében a logopédia segíthet. Folyamatos terápia mellett  sok embernél még évekig javulást tapasztalhatnak a stroke után .