vérnyomás méréssel időben észleli a cselekvéstMikor beszélünk érszűkületről, és mik a veszélyei? 

Az érelmeszsedés/atherosclerosis az artériák illetve a verőerek megbetegedése test érhálózatában.
Szervezetünkben az ütőerek az életkor előrehaladtával az életmóddal talán “arányosan” meszesednek.
Azért itt érdemes észrevenni jelentős eltérések vannak emberek között akik jó életmóddal szinte sosem volt semmi gondjuk ezzel és a másik véglet, akiknek sok és sajnos súlyos gondjaik lettek.
Egy amputációtól menekülhet meg, aki időben (de soha nem késő) kezdi el a felelős életmódot.


Az érelmeszesedés az érfalak megvastagodásához, az érfal rugalmasságának csökkenéséhez, a belső keresztmetszet kóros beszűküléséhez vezet. Az érszűkület, mint kórkép általában ún. perifériás ereket, azaz végtagi és nyaki ereket foglal magába. Az alsó végtagi érszűkület előfordulása mintegy 5 % az összlakosságban. A végtagi érszűkület legsúlyosabb szövődményei miatt amputációra kerülhet sor, aminek sok esetben elkerülhető oka lehetett volna a dohányzás időbeni abba hagyása.

Az érszűkület okai

A meszesedő érhálózat rugalmassága folyamatosan csökken, az erek elmerevednek, az érbelhártya felülete egyenetlenné válik kedvezve a vérzsírok és a vér alakos elemei megtapadásának. Az érelmeszesedés következtében az erek beszűkülnek vagy teljesen elzáródnak, hasonlóan a vízkövesség miatt elduguló csővezetékhez. Az érelmeszesedés összetett folyamat, családi halmozódás, genetikai okok mellett az ismert legfontosabb szív-és érrendszeri kockázati tényezők: a vérzsírok (koleszterin és triglicerid) emelkedett szintje, a magas vérnyomás, a cukorbetegség. Kiemelendő a dohányzás, az elhízás, és a mozgásszegény életmód.

Az érszűkület tünetei

A kórkép lényege, hogy a vérellátást biztosító verőerekben beszűkül a véráram útja. Ezáltal egyre kevesebb oxigéndús vér jut a szövetekhez. Eleinte ez általában nem okoz panaszt, azonban a betegség előrehaladtával egyre kisebb fizikai terhelés hatására is megjelennek a panaszok. Az érszűkület időben való felismerése a későbbi súlyosabb problémák elkerülését jelentheti. Az érszűkület tünetei attól függnek, hogy a szűkület vagy elzáródás milyen mértékű, és hol helyezkedik el. Ha a szűkület vagy elzáródás az alsó végtagban van, a beteg a lábak hűvösségét, fehérségét észleli, krónikus fájdalomról, helyi érzéketlenségről, görcsről és néhány méter járás után nagy fokú izomfáradságról panaszkodik.

Súlyosabb esetekben elszíneződést, elhaló lábrészt, vagy nem gyógyuló sebeket okoz az érszűkület! Ha az érszűkület a nyaki vagy agyi ütőereket érinti, akkor a panaszok koncentrációzavarban, feledékenységben, szédülésben, fülzúgásban, látászavarban, féloldali zsibbadásban, mozgászavarban jelentkeznek. A szívkoszorú ereknél fáradságérzetet, megterhelésnél heves fájdalmat a szívtájon – amely kisugározhat a karra vagy nyakra – okozhat az érszűkület, de erről a kórképről a szívinfarktus témánál írunk részletesen.

Az érszűkület diagnosztikája

Perifériás, azaz a végtagi, ill. nyaki ütőereket érintő érszűkülettel érsebész szakorvost kell felkeresni, aki fizikális vizsgálattal és ultrahangos áramlásméréssel (dupplex Doppler UH) állapítja meg a betegség stádiumát, valamint konzervatív, azaz gyógyszeres és kiegészítő, pl. sonoterápiás kezelést ajánl, vagy műtétre jegyzi elő a pácienst.

Az érszűkület kezelése

Minden betegségben így a szív-érrendszeri betegségben is a legjobb védekezés a megelőzés.


– Rendszeres fizikai aktivitás,
– megfelelő testsúly,
– normál tartományban lévő vérzsírszintek, és ha már kialakult, a
– megfelelően kontrollált cukorbetegség a megfelelő ellátás.
– a legsúlyosabb károkozó tényező a dohányzás, annak kerülése,
elhagyása az egyik legfontosabb kezelés.


Az érszűkületet, mint kialakult betegséget gyógyszeres értágítás, ill. speciális, áramlást segítő gyógyszerek adása jelenti, a rizikótényezők gyógyszeres kezelésén túl.

Kiegészítő kezelés:
Számos jó hatékonysággal alkalmazott kiegészítő kezelés létezik, pl. a sonoterápia is.

Előrehaladott esetben az érsebész gyakran a szűkületet áthidaló bypass műtétet végez, ha pedig a végtag már nem menthető, akkor kerül sor az amputációra.
Ezt el kell kerülni, forduljon időben orvoshoz és kövesse az ajánlásait!

forrás: Budai Egészségközpont

error: Content is protected !!