Moszkva aggódik a "szólásszabadságért" „maguk az európaiak lábbal tiporják azokat az eszméket, amelyeket az egész világra

Moszkva aggódik a “szólásszabadságért” és nem szakadt rá a plafon

és a plafon

nem szakadt rájuk


 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nehezményezi, hogy nem oldották fel az orosz állami finanszírozású RT France uniós sugárzási tilalmát.

A Kreml rendkívül negatívan értékeli, hogy az Európai Unió Bírósága elutasította az orosz állami finanszírozású RT France tévécsatorna uniós sugárzási tilalmának feloldására irányuló keresetét – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak szerdán Moszkvában.

„A reakciónk rendkívül negatív. Ez a szólásszabadság, a médiaszabadság elleni támadás az európai államokban, köztük Franciaországban, olyan folyamat, amely aggodalomra és sajnálatra ad okot” – mondta Peszkov,

akinek szavai közben a jelek szerint nem szakadt be a plafon.

Dmitrij Peszkov ezt után kilátásba helyezte, hogy Oroszország hasonló intézkedéseket fog hozni, hogy nyomást gyakoroljon az országban működő nyugati médiára. Mint mondta, ebben az ügyben nem várható „puha” magatartás. Peszkov szerint

„maguk az európaiak lábbal tiporják azokat az eszméket, amelyeket az egész világra rákényszerítenek”.

Az Európai Unió szerdán helybenhagyta a francia nyelvű orosz RT France sugárzásának betiltását, elutasítva a tévécsatornának a vonatkozó, a Moszkva elleni szankciók keretében kiadott uniós rendeletnek a megsemmisítésére vonatkozó keresetét.

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács március elején ideiglenesen felfüggesztette a Szputnyik és az RT orosz állami tulajdonú médiavállalat adásait az Európai Unióban. A testület szerint e hírcsatornák az orosz hatóságok állandó ellenőrzése alatt állnak, és fontos szerepet játszanak az Ukrajna elleni katonai agresszió előmozdításában, valamint a szomszédos országok destabilizálásában.

Dmitrij Peszkov pozitív fejleménynek, a „józan ész csírájának” nevezte, hogy feloldották a Litvánián vasúton áthaladó orosz teheráru tranzitjának tilalmát. Méltatta, hogy a konfliktust párbeszéd révén sikerült feloldani. Kalinyingrádba kedden meg is érkezett Litvánián keresztül egy Oroszországból 60 vagon cementet szállító vasúti szerelvény.

 

 

error: Content is protected !!