Navalnij bármelyik percben meghalhat, az orosz ellenzéki vezetője,
– talán emiatt nem véletlen, ha Putyin elnök semmit nem tesz.

Egyik orvosa szerint az éhségsztrájkoló orosz ellenzéki politikus egészségi állapota rohamosan romlik.

A börtönbe zárt Alekszej Navalnij káliumszintje vészesen magas, ami szívleálláshoz vezethet, megemelkedett kreatininszintje pedig veseproblémákról árulkodik, és bármelyik percben meghalhat – közölte szombaton Jaroszlav Asihmin, a 44 éves orosz ellenzéki politikus egyik orvosa a Navalnij családjától kapott  vizsgálati eredményekre hivatkozva.

Anasztaszija Vasziljeva, a Navalnij által támogatott orvosszervezet vezetője ehhez hozzátette, szerinte azonnali beavatkozásra van szükség. Navalnij kezdetben hátfájásra panaszkodott, és azt mondta, kezdi nem érezni a lábait, ezért azt kérte, hogy saját orvosai vizsgálhassák meg, amit az orosz hatóságok megtagadtak. A politikus ezért éhségsztrájkba kezdett.

A Vlagyimir Putyin elnök hangos bírálójának számító Navalnijt januárban vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol mérgezés miatt kezelték. A politikus szerint a kormány próbálta meg idegméreggel megölni, de ezt a Kreml következetesen tagadja. Az ellenzéki politikusnak két és fél évet kell börtönben töltenie, mert korábban csalás miatt ítélték felfüggesztett büntetésre, de megszegte a próbára bocsátás feltételeit. Navalnij már az eredeti ítéletet is politikailag motiváltnak nevezte.

Ismert nemzetközi személyiségek követelnek orvosi kezelést Putyintól

Nádas Péter Kossuth-díjas magyar író, drámaíró, esszéista, J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője, Herta Müller, Louise Glück és Szvjatlana Alekszijevics Nobel-díjas írók – csak pár név azok közül, akik nyílt levélben fordultak Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, orvosi kezelést követelve a büntetőtáborba zárt Alekszej Navalnij számára. “Orosz állampolgárként Navalnijnak joga van ahhoz, hogy egy általa választott orvos megvizsgálja és kezelje.

Felszólítjuk önt, elnök úr, gondoskodjon arról, hogy Navalnij haladéktalanul egészségi ellátásban és kezelésben részesüljön, amire sürgős szüksége van és ami az orosz jog alapján megilleti. Mint Oroszország választott elnökének és a törvények őrének az ön feladata ezt megtenni ” – áll a felhívásban, amelyet összesen több mint hetvenen írtak alá, s amelyet több európai lap, köztük a Le Monde is közzé tett.

MTI-Népszava

error: Content is protected !!