Nyugdíjasok 10 ezreinek élhetetlenül alacsony nyugdíjuk van

Nyugdíjasok 10 ezreinek élhetetlenül alacsony nyugdíjuk van

Majdnem 100 ezer nyugdíjasnak 60.000 forint alatt van a nyugellátása

8,4% -os korrekcióval számolhatnak a magyar nyugdíjasok, ez a juttatás azonban nem épül be a nyugdíjba.

A százalékos rendszer hátránya az, hogy azok, akiknek a legjobban, szükségük van rá, azok nyugdíja kisebb mértékben emelkedik, mint azoké, akik magas nyugdíjjal rendelkeznek.

 

Ez azt jelenti, hogy amíg 72.000 nyugdíjas legfeljebb
5.000 forintot fog kapni korrekcióként, mert nem éri
el a 60.000 forintot az öregségi ellátásuk.

Azok, akiknek eléri a 300.000 forintot a nyugdíjuk, viszont 25.000 forintos összeget is kaphatnak.

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom szerint a minimális nyugdíj nem lehet kevesebb
Magyarországon mint 150.000 forint. Egyszerűen ez a minimum, amiből meglehet élni.


Folytatódik a nyugdíjasoknak szóló fideszes választási kampány – ígéretek, kontra valóság

„Családbarát Magyarországot építünk – a Jókor kiadvány ősszel hasznos információkkal érkezik a nyugdíjasokhoz” – írja a Facebook-posztján Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott. Egyre több kormányzati potentát fog szólni a szépkorúakhoz, hogy kiénekelje a szájukból a sajtot, azaz a voksukat az országgyűlési választásokon.

„Tisztelt nyugdíjas honfitársainknak fontos, hogy tudják, kitől, mire számíthatnak a közéletben, mert a baloldal például elvett önöktől egy 13. havi nyugdíjat és az egekbe emelte az adókat és a rezsiköltségeket” – indul Nyitrai Zsolt Facebook-posztja, amibe a propaganda-szöveg ismételgetésén kívül, túlságosan sok energiát és écát nem fektettek, összeollóztak több, korábbinak tűnő megszólalást (így belekerült például Novák Katalin családügyi miniszteré is). Nem is szólnánk emiatt, hiszen már javában folyik a választási kampány, ha… Ha nem lenne tele csúsztatással, hazugsággal a 2,5 percnyi szöveg.

A 13. havi nyugdíj valóságos története

„A baloldal például elvett önöktől egy 13. havi nyugdíjat” – állítja a kormány PR-kampánya. Lefordítjuk: tehát a kormányzást 2010-ben átadó szocialisták elvették a 13. havi nyugdíjakat a szegény nyugdíjasoktól, azt amúgy, amit egyébként ők maguk vezettek be korábban.

  • Az MSZP 2002-es választási programjában a 13. havi nyugdíj jogintézményének bevezetése nem szerepelt. 
  • 2002 márciusában Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt meglepetés-szerűen bejelentette, „Amikor már minden munkahelyen bevett szokás a 13. havi bérfizetés, becsületbeli kérdés, hogy az egy életen át tisztességgel dolgozó nyugdíjasok is megkapják ezt az év végi juttatást.”
  • A Fidesz kormánypártként úgy tartotta, hogy a 13. havi nyugdíjnak nincsenek meg a pénzügyi forrásai, a fedezete, ilyet ígérni óriási felelőtlenség.
  • A Fidesz és az MDF – már ellenzéki pártként – megpróbálta megakadályozni a saláta-csomag részeként benyújtott  13. havi nyugdíj (három évre elhúzott, fokozatos) bevezetését célzó jogszabály hatályba lépését: Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek; az ismét benyújtott törvényjavaslat szavazásán a Fidesz frakcióból 55-en igazolatlanul távol voltak, nem merték vállalni döntésük felelősségét – a többi között Orbán Viktor, Áder János, Kövér László, Varga Mihály, Lázár János, Kósa Lajos, Selmeczi Gabriella, Deutsch Tamás és Domokos László –, s a megjelentek közül nem szavazta meg egyebek között Semjén Zsolt, Harrach Péter, Rogán Antal, Szijjártó Péter, Fónagy János, Tállai András és Farkas Flórián.
  • A 2006-os országgyűlési választások kampányában a Fidesz bedobta a 14. havi nyugdíj fokozatos bevezetésének ötletét. Önálló képviselői indítvány („2006. évi ….törvény a tizennegyedik havi nyugdíjról”) született, de a kormánypártok nem engedték általános vitára.
  • A 13. havi nyugdíj intézménye kiteljesedett: 2006-, 2007- és 2008-ban a nyugdíjasok megkapták a 13. havi nyugdíjuk száz százalékát.
  • 2008. őszén (a válság idején) benyújtott 2009-es költségvetési tervezethez egyéni képviselői indítványban szerepelt a 13. havi nyugdíj összegének megkurtítása és a jogosultak körének szűkítése.
  • 2009. március 13.-án törvényjavaslatban fogalmazták meg a 13. havi nyugdíj végleges kivezetését.
  • Közben jött a Bajnai-féle válságkezelő kormány, s megszületett a jogszabály: 2009. július 1-jétől megszűnik a 13. havi nyugdíj, s helyette bevezetik a nagyon szigorú feltételekhez kötött nyugdíjprémium intézményét. Az Országgyűlés a törvényjavaslatot 2009. május 11-én fogadta el, ezzel törvénybe iktatta a 13. havi nyugdíj 2009. július 1-jével történő megszüntetését.
  • A Bajnai-kormány május 28-án adta át a kormányrudat a II. Orbán-kormánynak.

error: Content is protected !!