olasz maffia elleni fellépés rajtaütésLesújtanak a calabriai maffiára, politikusok és üzletemberek is a vádlottak padjára kerülnek.
Ez lesz Olaszország történetének egyik legjelentősebb bírósági eljárása.


Mamutper kezdődik szerdán az olasz maffia ellen, a ’Ndrangheta tagjai ellen.
Ez lesz Olaszország történetének egyik legjelentősebb bírósági eljárása.

olasz maffia elleni fellépés rajtaütés

olasz maffia elleni fellépés rajtaütés

Illusztris személyiségek, politikusok, ügyvédek, és üzletemberek is a vádlottak padjára kerülnek, ez is jelzi, hogy a maffia mennyire komoly szerepet játszik az olasz tartomány életében. Valóban különleges eljárás lesz ez, hiszen 355 személy ellen emeltek vádat, őket 400 ügyvéd védi. A vádiratot 900 tanúvallomás alapján állították össze, de ami különösen fontos: 58-an közülük személyesen is megjelennek majd a bíróság előtt. Korábban igen ritkán volt példa hasonlóra. Az igazságszolgáltatás malmai Olaszországban nem őrölnek gyorsan, így a per a legjobb esetben is két évig tart majd. Az eljárás színhelye a mintegy 70 ezres kisváros, Lamezia Terme lesz. Nem csak a pernek otthont adó épületben, hanem az egész településen is különleges biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. Szükség is lesz a kivételes óvintézkedésekre, hiszen olyan hírhedt személyiségek is a vádlottak padján ülnek majd, mint a „nagybácsinak” nevezett klánvezér, Luigi Mancuso. A „jó”, a „rosssz” és a „csúf” ugyan nem lesz jelen, de a vádlottak mégis mintha egy hatvanas-hetvenes évekbeli hollywoodi alkotásból csöppentek volna ide. Az egyikük például a „farkas” gúnynevet kapta, a másikukat csak „szőkeségnek” nevezik.

olasz maffia elleni fellépés rajtaütés

olasz maffia elleni fellépés rajtaütés

Legtöbbjüket még 2019 decemberében, egy összehangolt rendőri akció során vették őrizetbe Svájcban, Bulgáriában, Németországban és természetesen Olaszországban. A pernek komoly szimbolikus jelentősége is van a kormányzat részéről. Az állam azt kívánja demonstrálni, hiába épült be a szervezett bűnözés igen mélyen a dél-itáliai társadalomba, létezik megfelelő eszköz ellene, amit az is jelez, hogy egyre többen adják fel hallgatásukat és hajlandóak fellépni a ’Ndrangheta ellen. A calabriai maffia neve a görög andragathía kifejezésből származtatható, melynek magyar megfelelője, hősiesség, erény. Ugyan nem olyan ismert, mint a Cosa Nostra, de sokkal zártabb, tagjai összetartóbbak. 2013-ban becslések szerint 54 milliárd eurós forgalmaz bonyolított le. Mintegy 60 ezer tagja Észak- és Dél-Amerikát, Oroszországot, illetve Ausztráliát is elérő, kiterjedt hálózatot hozott létre. Gyökerei a XIX. századból eredeztethetőek, amikor Plati és San Luca településén suhancok lázadást kezdeményeztek. Maga a ’Ndrangheta név először 1955-ben bukkant fel az olasz sajtóban, méghozzá a Corriere della Serában. A calabriai maffia az európai kokainkereskedelem legfontosabb szereplője.


Több európai országban is fellépés olasz maffia ellen
Nagyszabású razzia kezdődött szerda reggel több európai országban az olasz maffia calabriai ága, a hírhedt ‘Ndrangheta ellen, a művelet központja a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány. A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) tájékoztatása szerint Németország és Olaszország mellett Belgiumban és Hollandiában is házkutatások kezdődtek kora reggel, és őrizetbe vettek feltételezett ‘Ndrangheta-tagokat. A műveletet az Európai Unió igazságügyi koordinációs szerve, az Eurojust hangolja össze, és a hágai központú szervezet közöl majd részletes adatokat róla – áll a BKA közleményében. Német sajtóértesülések szerint az akció Spanyolországot és a dél-amerikai térséget is érinti. A Der Spiegel című hírmagazin szerint a rajtaütéseket több évig tartó nemzetközi nyomozás előzte meg, amely pénzmosással és

olasz maffia elleni fellépés rajtaütés

olasz maffia elleni fellépés rajtaütés

kokainkereskedelemmel kapcsolatos bűncselekményekre irányul.
Ez az 1951 óta működő BKA legnagyobb szabású ügye. A németországi rajtaütésekre a BKA 240 munkatársát és a szövetségi rendőrség 200 emberét, köztük terrorelhárító egységeket mozgósítottak, munkájukat és az érintett tartományok több száz rendőre támogatja. Az eljárás 47 gyanúsított ellen irányul, jelentős részük évtizedek óta Németországban él, vendéglőket és egyéb vállalkozásokat működtet. A hatóságok több mint 65 helyszínen – irodákban, lakásokban, vendéglőkben – tartanak házkutatást, és húsznál is több elfogatóparancsot igyekeznek végrehajtani.

A Der Spiegel szerint az eljárás összefügg két klán, a Pelle-Vottari és a Nirta-Strangio viszályával, amelynek részeként 2007-ben agyonlőttek hat olasz állampolgárt az észak-rajna-vesztfáliai Duisburgban. A ‘Ndrangheta az utóbbi években Olaszország legerősebb bűnszervezete lett, meghatározó szerepe van a nemzetközi kokainkereskedelemben. (MTI)

olasz maffia elleni fellépés rajtaütés

olasz maffia elleni fellépés rajtaütés

error: Content is protected !!