EU 27 tagállamból egyedül Lengyelország és Szlovénia védte

EU 27 tagállamból egyedül Lengyelország és Szlovénia védte

EU 27 tagállamból egyedül Lengyelország és Szlovénia védte a magyar szabályozást.

A brüsszeli találkozón több állam- és kormányfő megkérdőjelezte Magyarország európai uniós tagságának a létjogosultságát, a kormányfő arról panaszkodott, hogy minden oldalról támadják.

A luxemburgi kormányfő saját életét tette mérlegre a brüsszeli uniós csúcson, ahol a magyar homofób pedofíliaellenes törvényről vitáztak az uniós miniszterelnökök csütörtökön.

Egy EU forrás alaposnak és olykor szenvedélyesnek nevezte az uniós csúcs első napjára időzített kétórás vitát a melegek jogait csorbító magyar törvényről, amelyben mind a 27 vezető szót kért. Angela Merkel német kancellár ellentmondásosnak, de “nagyon, nagyon őszintének” minősítette az eszmecserét, míg Alexander De Croo belga miniszterelnök egyenesen konfrontatívnak.

Többen megkérdőjelezték, hogy van-e helye az Európai Unióban egy olyan országnak,
amelyben nyíltan megsértik az emberi jogokat és méltóságot.

A tagállamok ritka egységben sorakoztak fel a homofób törvénnyel szemben, csak a lengyel és a szlovén vezető próbált a védelmére kelni.

Orbán Viktor a vita hevében megjegyezte: minden oldalról támadások érik.

Ez olyan mintha egy sértődékeny gyerek rosszat tesz és nem tetszik neki, ha számon kérik miért tette, sőt esetleg ezért fegyelmező büntetést szabnak ki rá.

Charles Michel levezető elnök azzal zárta le a heves szócsatát, hogy emlékeztetett: az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti fölött, és az Európai Bizottság már megtette az első lépést ennek garantálására. Mint beszámoltunk róla, a biztosi testület két tagja szerdán levelet írt Varga Judit igazságügyi miniszternek, felsorolva a “pedofiltörvénnyel” kapcsolatos brüsszeli kifogásokat. A magyar hatóságoknak egy hetet adtak a válaszadásra.

A csütörtök esti vita alaphangját Mark Rutte holland kormányfő adta meg, aki már a csúcs előtt tett nyilatkozatában felvetette, hogy egy ilyen törvénnyel egyetlen országnak sincs keresnivalója az Európai Unióban. Kiszivárgott hírek szerint a véleményét a zárt ajtók mögött is megismételte, és azt javasolta Orbánnak, hogy indítsa el Magyarország kilépési folyamatát, ha kitart a jogszabály mellett. A portugál António Costa is azt fejtegette, hogy nem muszály az EU tagjának maradni, lehet laza gazdasági szálakkal is kapcsolódni a szervezethez, mint például Norvégia vagy Svájc.

A homoszexualitását nyíltan vállaló Xavier Bettel luxemburgi kormányfő megbélyegzőnek nevezte a magyar törvényt, és azt mondta, hogy elfogadásával a magyarok átléptek egy határt. “Nem meleg lettem, hanem meleg vagyok. Nem attól lettem meleg, hogy tévét néztem. Ez nem választás kérdése”. Hasonló érveket hozott fel a vitában a belga Alexander De Croo is, azt hangsúlyozva, hogy homofóbnak lenni viszont igenis választás kérdése.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök azt mondta, hogy a svéd adófizetők nem akarnak támogatni egy olyan országot, ahol melegellenes törvényeket fogadnak el. Emmanuel Macron pedig azt a költői kérdést tette fel, hogy mi történt a valaha liberális Orbán Viktorral. Angela Merkel rámutatott: a szexuális irányultságuk miatt segítségre szoruló fiataloknak szükségük van az állam támogatására. Macron is, Merkel is elítélte, hogy a magyar törvény a homoszexualitást egy kalap alá veszi a bűnözéssel.

Orbán Viktor a vita során állítólag védelmébe vette a jogszabályt, és azt állította, hogy félreértik vagy rosszul olvasták, mire Ursula von der Leyen elővette a szövegét és felolvasott belőle. Mario Draghi olasz miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország is elfogadta az EU szerződéseit, amelyek az Európai Bizottságot teszik meg az uniós jog őrének, így ennek a testületnek a hivatása eldönteni, hogy a hivatkozott jogszabály megfelel-e az elvárásoknak.
Varga Judit a Twitteren reagált Mark Rutte megjegyzéseire. Eszerint “nincs szükség a politikai zsarolások újabb epizódjára, Magyarország nem hagyja el az Európai Uniót, inkább megvédelmezi a kétszínűekkel szemben”.

error: Content is protected !!