Orbán Viktor valóságos kleptokráciát alakított ki Magyarországon – Európa pénzéből

Orbán Viktor valóságos kleptokráciát alakított ki Magyarországon – Európa pénzéből

Röviden összegezve a Le Monde cikkben Orbán minden, csak nem úriember. //Ebből adódóan fideszeseknek nem ajánlott cikk következik, mint magyarként nagyon sajnáljuk, hogy mi történik nálunk 12 éve.

Orbán Viktor valóságos kleptokráciát alakított ki Magyarországon
– Európa pénzéből.

Így értékeli a helyzetet vendégkommentárjában a francia elnök pártjának egyik EP-képviselője, aki ráadásul az uniós pénzügyekben illetékes tárgyaló és az Európai Parlament frakcióközi LMBT-Bizottságának tagja.

Valérie Hayer rámutat, hogy a liberális pártcsalád szerint a
magyar kormány nem érdemli meg a neki szánt jó 7 milliárd eurót.

Nem lehet ugyanis biztosra venni, hogy a pénz nem tűnik el kézen-közön. Orbán demokratúrát csinált országából. Meggyengítette az ellensúlyokat, elnémította a sajtót, megnyirbálta az igazságszolgáltatás önállóságát.

Egyben az illiberális laboratóriummá változtatta a rendszert.

Így az elsősorban az övéit szolgálja. Gyerekkori barátja, egy gázszerelő lett az ország leggazdagabb embere, aki be is ismerte, hogy részben régi cimborájának köszönheti sikerét. Az OLAF ugyanakkor egy sor esetben felhívta a figyelmet az Orbán-klán körüli visszásságokra, csak éppen a magyar ügyészség ezeknek nem járt utána.

A Bizottság szerint ugyanakkor a magyaroknál rendszerszintű a korrupció. De meddig megy ez még így? Az Európa idáig hiába nyitotta ki a száját, következménye nem lett. Viszont időközben megszületett a jogállami mechanizmus, de már most egyébként is lehet lépni, hála a segélyprogramnak. El kell érni, hogy  

  • 1. a magyar hatóságok automatikusan továbbítsanak minden adatot az OLAF-nak és unió többi érintett intézményének a kedvezményezettekről. Tudni kell, hová kerülnek a források

  • 2. Magyarországon törvénnyel kell meggátolni, hogy olyanok jussanak hozzá az alapokhoz, akik csalásokba és érdekütközésekbe keveredtek.

  • 3. az Orbán-kormánynak fel kell oldania minden jogszabályt, amely lehetetlenné teszi, hogy a civil társadalom képviselői, illetve oknyomozó újságírók közérdekű adatokat szerezhessenek meg.

A cél az, hogy megvédjük a magyarokat, figyelembe véve Orbán és a bűntársak visszaéléseit. Mellesleg a lakosság 87 %-a korruptnak tekinti a rezsimet. De már kéznél van a megoldás az Európa számára. A miniszterelnök uralma nem rendíthetetlen. Ám hogy az ellenzék változtatni tudjon az ország jövőjén, ahhoz Európának segítséget kell nyújtania. Mert az nem lehet, hogy éppen azt az autokratát finanszírozza, aki ellen a másik oldal küzd. – Le Monde

 

error: Content is protected !!