Orbán Viktor támogatja a kazah polgárok elleni lövöldözést, állítja a cseh parlament elnöke

Orbán Viktor támogatja a kazah polgárok elleni lövöldözést, állítja a cseh parlament elnöke

Markéta Pekarová Adamová (cseh parlament elnöke) korábban azt is megfogalmazta, hogy reméli, Orbánt áprilisban leváltják. Emiatt az elnök az ottani oroszpárti ellenzéki kritikák kereszttüzébe került.

„Orbán Viktor ma de facto támogatta a kazah polgárok elleni lövöldözést és az orosz hadsereg érkezését. Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral, sok olyan állampolgár él ott is, akinek problémája van a hasonló kijelentésekkel. Támogatom őket, és mindig támogatni fogom”

– írta Twitterén Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlament elnöke hétfőn. A HVG a Bloomberg beszámolóiból azonban úgy értesült, nem ez volt az első alkalom, hogy Pekarová Adamová élesen bírálta a magyar kormányfőt. Korábban például már azt is kifejezte, hogy reméli, a magyaroknak is sikerül a kormányváltás, ahogyan náluk sikerült.

„Fontos, hogy Magyarország a változásra szavazzon áprilisban, úgy, ahogy mi”

– mondta akkor. A tweetjei és kijelentései komoly felháborodást váltottak ki, volt olyan ellenzéki vezető, aki egyenesen a lemondását követelte. Milos Zeman, a cseh elnök szóvivője Twitteren „cseh állampolgárként” Orbán elnézését kérte a kijelentés miatt.

Ellenzék: „Az Orbán-kormány járványkezelése kudarcot vallott”
Magyarországon 40 ezernél is többen haltak meg a járvány kezdete óta hivatalosan. Az ellenzék kifogásolja, hogy „nincs érdemi járványkezelés, de még felvilágosítás sem, nem tesztelnek eleget, a lakosság pedig semmiféle transzparens tájékoztatást nem kap.”

A cseh parlamenti elnök szavainak előzménye a magyar külügyminiszter nyilatkozata:

“Magyarországnak nemzetbiztonsági érdeke Közép-Ázsia stabilitása, ezért a kormány támogatja a béke és rend helyreállítását célzó erőfeszítéseket Kazahsztánban” – jelentette ki kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Türk Államok Szervezetének videokonferenciáján.

“Nekünk az az érdekünk, hogy Közép-Ázsiában béke és stabilitás legyen, a mi biztonsági érdekeinkkel teljes mértékben ellentétesek a destabilizációs kísérletek, az államcsínyek. Hiszen ezek következményeként általában több tér nyílik a terrorcselekményeknek vagy a radikális, szélsőséges ideológiák terjesztésének, amelyek nyomán általában komoly migrációs hullámok szoktak kiindulni egy-egy térségből” – húzta alá Szijjártó Péter.

error: Content is protected !!