JOHANNA GERON / AFP


Az Európai Uniónak csökkentenie kell a függőségét az orosz energiaforrásoktól.

Kitiltanák a Roszatomot Európából

Ennek keretében abba kell hagyni az Északi Áramlat 2 gázvezeték, és a Roszatom által épített, vitatott atomerőművek létesítését – ezt tartalmazza többek között az Oroszországról szóló európai parlamenti állásfoglalás, amelyről csütörtökön szavaznak a képviselők.
Az Ukrajna elleni orosz agresszióról, Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista helyzetéről és a Csehországban végrehajtott orosz robbantásos támadásról készült határozat-tervezet elítéli a Kreml által irányított hibrid háborúkat, és követeli Navalnij, valamint a többi politikai fogoly  azonnali szabadon bocsátását.
A képviselők felkérik az európai intézményeket, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a Kreml felforgató, a demokratikus folyamatokat aláásó, a korrupciót terjesztő politikájával szemben. Leszögezik, hogy a tagállamok nem maradhatnak homályos hátterű orosz vagyonok és beruházások befogadó állomásai.

Ha Oroszország a jövőben megtámadná Ukrajnát, az Európai Uniónak határozott intézkedésekkel kell válaszolnia:

azonnal fel kell függesztenie az orosz földgáz- és olajszállítmányokat, kizárnia Oroszországot a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből és befagyasztania az orosz hatóságokhoz közelálló oligarchák és családjuk vagyonát.

Az állásfoglalásról rendezett szerda délutáni plenáris vitában a hozzászólók túlnyomó többsége uniós egységet sürgetett Oroszországgal szemben. További szankciókat szorgalmaztak, és hangsúlyozták, hogy

meg kell szabadulni az EU területén működő orosz kémektől.

Josep Borrell, az unió külügyi főképviselője beszédében azt mondta, hogy az Európai Unió és Oroszország kapcsolatai a mélyponton vannak.

Szerinte további politikai konfrontációra kell számítani a nagy keleti szomszéddal, aminek fő oka Putyin és a hatalmon lévők legitimációjának erősítése.

“Csak akkor tudunk szembeszállni Moszkvával, ha a tagállamok egységes, határozott álláspontot képviselünk” – húzta alá.

error: Content is protected !!