Megszólalt az Országos Meteorológiai Szolgálat, politikai nyomásgyakorlásról beszél, követeli, hogy vonják vissza a vezetői felmentését

Megszólalt az Országos Meteorológiai Szolgálat, politikai nyomásgyakorlásról beszél, követeli, hogy vonják vissza a vezetői felmentését

A szervezet szerint független vizsgálóbizottságnak kell értékelnie, ami történt.

Kedd délelőtt a Facebookon tette közzé az Országos Meteorológiai Szolgálat azt a közleményt, amely szerint a szervezetet politikai nyomásgyakorlás érte, és amely követeli, hogy egy független vizsgálóbizottság által végzett szakmai értékelés lezárultáig vonják két vezetője, Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentését.

A közlemény emlékeztet, hogy mint a tragikus kimenetelű a 2006. augusztus 20. óta mindig, az OMSZ részt vesz az ünnepi előkészületekért felelős operatív törzs munkájában. Így történt ez idén is, amikor a tűzijáték időpontjáról és helyszínéről készült előrejelzéseiket a legjobb szakmai tudásuk alapján készítették, az operatív törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamatban azonban kiderült, hogy elvárásokkal és nyomásgyakorlással kellett szembesülniük augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, amely nagymértékben rányomta a bélyegét a előrejelzések kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai prognózisokban rejlő, nem mellesleg a tudomány által is elfogadott bizonytalanságot.

„Határozott álláspontunk, hogy az OMSZ kollégái a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudásuk legjavát nyújtották és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek”

– hangoztatja állásfoglalásában az Országos Meteorológiai szolgálat. 

A szervezet szerint az augusztus 21-től kezdve „több tárgyi csúsztatást és téves információt is tartalmazó, rosszhiszemű médiamegjelenéseket” teljes mértékben méltatlannak tartják kollégáinkkal, valamint a teljes meteorológus szakmával szemben.

Az OMSZ „az integritásának visszaállítása és szakmai függetlenségének megőrzése érdekében” az alábbi lépéseket tartjuk elengedhetetlenül szükségesnek:

  • „1. Az Operatív Törzs idén augusztus 20-hoz köthető tevékenységének, döntéshozatalainak, kapcsolattartási módszereinek átvilágítását független vizsgálóbizottság által. Az átvilágítás eredményeinek nyilvánossá tételét és azok alapján a döntéshozatali mechanizmusok fejlesztését.”
  • „2. Az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését független vizsgálóbizottság által. A kiértékelés nyilvánossá tételét. A vizsgálat idejére dr. Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentésének visszavonását.”

Palkovics László hétfőn azonnali hatállyal felmentette az OMSZ elnökét, Radics Kornéliát és a szakmai elnökhelyettes Horváth Gyulát. A tárcavezető nem fűzött indoklást a döntéshez, de a két elismert szakember nyilvánvalóan az augusztus 20-i időjárásról szóló előrejelzés miatt kellett mennie, amelyre hivatkozva az ünnepi tűzijátékot egy héttel elhalasztották. 

Palkovics László kirúgta az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőit

Ugyan nem közölték miért, de alighanem azért, mert tévesen jelezték előre, lesz-e vihar…

 

 

 

 

error: Content is protected !!