Összefog az olasz baloldal, nem akarnak Orbán- és Putyin-barát Olaszországot

Összefog az olasz baloldal, nem akarnak Orbán- és Putyin-barát Olaszországot

Olaszok is választás előtt

 

 

 

 

 

 

Olaszország vezető balközép ereje, a Demokrata Párt összefogott egy kisebb baloldali-centrista párttal a szeptember 25-i választások előtt, hogy megakadályozzák a radikális jobboldal hatalomra jutását az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságában.

Mivel a közvélemény-kutatások jelenleg a posztfasiszta Olasz Testvérek (FdI) pártot és jobboldali szövetségeseit hozzák ki esélyesenek, az új összefogásnak még sok a tennivalója, állításuk szerint akár még bővülhetnek más kisebb baloldali pártokkal is – írja az Euractiv európai portál.

“Erősek és kompaktak vagyunk. Meg fogjuk nyerni ezt a választást”

– állította Carlo Calenda, a baloldali-liberális Azione párt vezetője egy sajtótájékoztatón, miután (a kis +Európával szövetséges) pártja megpecsételte a választási paktumot a Demokrata Párttal (PD), a legnagyobb balközép párttal.

A baloldalra azóta nehezedik nyomás, hogy előáljon egy győztes formulával, hogy a múlt hónapban összeomlott Mario Draghi miniszterelnök nemzeti egységkoalíciója. Az ezt követő választási kampányt kezdettől a jobboldal tudta uralni. A győzelemre jelenleg a keresztény nacionalista és euroszkeptikus programmal rendelkező, Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek a legesélyesebb, amely 24% körül áll a felmérések szerint.

“A választásokon egy olyan Olaszország között kell választani, amely Európa egyik nagy országa, és egy olyan Olaszország között, amely Orbán Viktorral és Vlagyimir Putyinnal szövetséges” – fogalmaztak közleményükben.

 

 

error: Content is protected !!