5 kérdésben Karácsony Gergely népszavazás

5 kérdésben Karácsony Gergely népszavazás

A délelőtt bejelentett három kérdést újabb kettővel egészítette ki Karácsony Gergely, aki erről a Nemzeti Választási Iroda előtt tartott sajtótájékoztatón számolt be.

A két újabb kérdés közül az egyik így szól:

egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez,

a másik pedig azt a kérdést teszi fel, hogy egyetért-e ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Délelőtt a főpolgármester azt jelentette be, hogy három kérdésben kezdeményez népszavazást: a kínai egyetem helyett a Diákváros épüljön meg Budapesten, a kormány ne adhassa el az autópályákat és hogy a 60 év felettieknek legyen általános, ingyenes antitest-szűrés.

A főpolgármester szerint ez ma Magyarország legfontosabb öt kérdése: „ezzel az öt kérdéssel akarjuk megmenteni az Orbán-kormánytól Magyarország jövőjét.” Úgy véli, ez az öt kérdés arról szól, hogyan védjék meg Magyarország jövőjét az Orbán-kormány ámokfutásáról.

A népszavazási kezdeményezés kérdéseit Karácsony Gergely az MSZP-vel, a Párbeszéddel és az LMP-vel együtt be is nyújtotta a Nemzeti Választási Irodának, amely dönt arról, lehet-e referendum ezekben a kérdésekben.

A főpolgármester szánalmasnak és megvetésre méltónak nevezte a kormány népszavazási kérdéseit, amelyeket Orbán Viktor szintén ma délelőtt a Facebookon jelentett be.  Karácsony Gergely elképzelhetőnek tartja, hogy az NVI mind a tíz kérdést befogadja, így egy tízkérdéses referendum lehet. Öt nemes és öt igenes népszavazás – ahogy a főpolgármester  nevezte.

A nápszavazási dömping oka az, hogy ma reggel 8 órától jelent meg a rendelet, ami szerint mától lehet országos népszavazást kezdeményezni.

error: Content is protected !!