Ha hallott már arról, hogy a vörösbor segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, akkor valószínűleg hallott már a rezveratrolról – a vörösborban található, sokat hangoztatott növényi vegyületről. De azon túl, hogy a vörösbor és más élelmiszerek egészséges része, a rezveratrol önmagában is egészségjavító potenciállal rendelkezik.

Valójában a resveratrol-kiegészítőket számos izgalmas egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe, beleértve az agyműködés védelmét és a vérnyomás csökkentését. 4Megbízható Forrás). Ez a cikk elmagyarázza, mit kell tudni a resveratrolról, beleértve hét fő lehetséges egészségügyi előnyét.

Mi az a Resveratrol?

A Resveratrol egy növényi vegyület, amely antioxidánsként működik. A legjobb élelmiszerforrások közé tartozik a vörösbor , a szőlő, néhány bogyós gyümölcs és a földimogyoró (5Megbízható Forrás,6Megbízható Forrás).

Ez a vegyület leginkább a szőlő és a bogyók héjában és magjában koncentrálódik. A szőlő ezen részei a vörösbor erjesztésében vesznek részt, ezért különösen magas a rezveratrol koncentrációja.5Megbízható Forrás,7Megbízható Forrás).

A resveratrollal kapcsolatos kutatások nagy részét azonban állatokon és kémcsöveken végezték nagy mennyiségű vegyület felhasználásával (5Megbízható Forrás,8Megbízható Forrás).

Az embereken végzett korlátozott kutatások közül a legtöbb a vegyület kiegészítő formáira összpontosított, nagyobb koncentrációban, mint amennyit az ember táplálékkal kaphat.5Megbízható Forrás).

ÖSSZEGZÉS:A rezveratrol egy antioxidáns-szerű vegyület, amely vörösborban, bogyós gyümölcsökben és földimogyoróban található. A humán kutatások nagy része olyan táplálékkiegészítőket használt, amelyek magas szintű resveratrol-t tartalmaznak.

1. A resveratrol-kiegészítők segíthetnek csökkenteni a vérnyomást

Antioxidáns tulajdonságai miatt a resveratrol ígéretes kiegészítő lehet a vérnyomás csökkentésében .9Megbízható Forrás). Egy 2015-ös áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a nagy dózisok segíthetnek csökkenteni az artériák falára nehezedő nyomást, amikor a szív ver.3Megbízható Forrás). Az ilyen típusú nyomást szisztolés vérnyomásnak nevezik, és ez a vérnyomásértékek felső értékeként jelenik meg.

A szisztolés vérnyomás jellemzően az életkor előrehaladtával emelkedik, ahogy az artériák megmerevednek. Ha magas, ez a szívbetegség kockázati tényezője. A resveratrol úgy érheti el ezt a vérnyomáscsökkentő hatást, hogy elősegíti több nitrogén-monoxid termelését, ami az erek ellazulását okozza.10Megbízható Forrás,11Megbízható Forrás). A tanulmány szerzői azonban azt mondják, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy konkrét ajánlásokat lehessen tenni a rezveratrol legjobb adagjával kapcsolatban, hogy maximalizálja a vérnyomás előnyeit.

ÖSSZEGZÉS:A resveratrol-kiegészítők segíthetnek csökkenteni a vérnyomást azáltal, hogy növelik a nitrogén-monoxid termelését.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra . Bármilyen információt, amelyet ezen a weboldalon keresztül ad meg nekünk, elhelyezhetjük az EU-n kívüli országokban található szervereken. Ha nem ért egyet az ilyen elhelyezéssel, ne adja meg az információkat.

2. Pozitív hatással van a vérzsírokra

Számos állatkísérlet arra utalt, hogy a resveratrol-kiegészítők egészséges módon változtathatják meg a vérzsírokat (12Megbízható Forrás). Egy 2016-os tanulmány magas fehérje- és többszörösen telítetlen zsírtartalmú étrenddel etette az egereket, és resveratrol-kiegészítőket is adott nekik. A kutatók azt találták, hogy az egerek átlagos összkoleszterinszintje és testtömege csökkent, a „jó” HDL-koleszterin szintje pedig nőtt.13Megbízható Forrás).

Úgy tűnik, hogy a resveratrol befolyásolja a koleszterinszintet egy olyan enzim hatásának csökkentésével, amely szabályozza a koleszterintermelést (13Megbízható Forrás). Antioxidánsként csökkentheti a „rossz” LDL-koleszterin oxidációját is. Az LDL oxidációja hozzájárul a plakk felhalmozódásához az artériák falában (14Megbízható Forrás). Az egyik vizsgálatban a résztvevők szőlőkivonatot kaptak, amelyet extra resveratrollal fokoztak.

Hat hónapos kezelés után az LDL-szintjük 4,5%-kal, az oxidált LDL-szintje pedig 20%-kal csökkent azokhoz a résztvevőkhöz képest, akik dúsítatlan szőlőkivonatot vagy placebót szedtek.15Megbízható Forrás).

ÖSSZEGZÉS:A resveratrol-kiegészítők jótékony hatással lehetnek az állatok vérzsírjaira. Antioxidánsként csökkenthetik az LDL-koleszterin oxidációját is.

3. Meghosszabbítja bizonyos állatok élettartamát

A vegyület azon képessége, hogy meghosszabbítja az élettartamot különböző szervezetekben, a kutatás fő területévé vált.16Megbízható Forrás). Bizonyítékok vannak arra, hogy a resveratrol aktivál bizonyos géneket, amelyek megakadályozzák az öregedés okozta betegségeket (17Megbízható Forrás). Ezt ugyanúgy éri el, mint a kalóriakorlátozás, amely ígéretesnek bizonyult az élettartam meghosszabbításában azáltal, hogy megváltoztatja a gének kifejeződését (18Megbízható Forrás).

Nem világos azonban, hogy a vegyületnek hasonló hatása lenne az emberre. Az ezt az összefüggést feltáró tanulmányok áttekintése megállapította, hogy a resveratrol a vizsgált szervezetek 60%-ánál megnövelte az élettartamot, de a hatás az emberrel kevésbé rokon élőlényekben volt a legerősebb, mint például a férgek és a halak.20Megbízható Forrás).

ÖSSZEGZÉS:A resveratrol-kiegészítők meghosszabbították az élettartamot állatkísérletekben. Nem világos azonban, hogy hasonló hatást fejtenek-e ki az emberre.

4. Védi az agyat

Számos tanulmány kimutatta, hogy a vörösbor fogyasztása lassíthatja az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást. (24Megbízható Forrás). Ez részben a resveratrol antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető. Úgy tűnik, hogy zavarja a béta-amiloidoknak nevezett fehérjefragmenseket, amelyek kulcsfontosságúak az Alzheimer-kór fémes plakkjainak kialakulásában. (25Megbízható Forrás).

Ezenkívül a vegyület olyan eseményláncot indíthat el, amely megvédi az agysejteket a károsodástól (21Megbízható Forrás). Bár ez a kutatás érdekes, a tudósoknak továbbra is kérdéseik vannak azzal kapcsolatban, hogy az emberi szervezet mennyire képes hasznosítani a kiegészítő rezveratrolt, ami korlátozza annak azonnali felhasználását az agy védelmére szolgáló kiegészítőként. (2Megbízható Forrás).

ÖSSZEGZÉS:Egy erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyület, a resveratrol ígéretesnek bizonyul az agysejtek védelmében a károsodástól.

5. Növelheti az inzulinérzékenységet

A resveratrolnak számos előnye van a cukorbetegségben, legalábbis állatkísérletekben. Ezen előnyök közé tartozik az inzulinérzékenység növelése és a cukorbetegség szövődményeinek megelőzése (29Megbízható Forrás). A resveratrol működésének egyik magyarázata az, hogy megakadályozhatja, hogy egy bizonyos enzim a glükózt szorbitollá, cukoralkohollá alakítsa. Ha túl sok szorbit halmozódik fel cukorbetegeknél, az sejtkárosító oxidatív stresszt okozhat (Forrás 31 ). Íme néhány további jótékony hatása a resveratrolnak a cukorbetegek számára (28Megbízható Forrás):

 • Védelmet nyújthat az oxidatív stressz ellen: Antioxidáns hatása segíthet megvédeni az oxidatív stresszt, amely a cukorbetegség egyes szövődményeit okozza.
 • Segít csökkenteni a gyulladást: Úgy gondolják, hogy a resveratrol csökkenti a gyulladást, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a krónikus betegségekben, beleértve a cukorbetegséget is.
 • Aktiválja az AMPK-t: Ez egy olyan fehérje, amely segít a szervezetnek a glükóz metabolizmusában. Az aktivált AMPK segít alacsonyan tartani a vércukorszintet.

A resveratrol még több előnnyel is járhat a cukorbetegek számára, mint azoknak, akiknek nincs ilyen betegségük. Egy állatkísérletben a vörösbor és a rezveratrol valóban hatékonyabb antioxidánsnak bizonyult cukorbeteg patkányokban, mint azoknál, akiknél nem volt ilyen.32Megbízható Forrás).

A kutatók szerint a vegyületet a jövőben a cukorbetegség és annak szövődményeinek kezelésére is felhasználhatják, de további kutatásokra van szükség.

ÖSSZEGZÉS:A resveratrol segített az egereknek jobb inzulinérzékenység kialakulásában és a cukorbetegség szövődményeinek leküzdésében. A jövőben a cukorbetegek számára is előnyös lehet a resveratrol-terápia.

6. Enyhítheti az ízületi fájdalmakat

Az ízületi gyulladás gyakori betegség, amely ízületi fájdalmakhoz és mobilitás elvesztéséhez vezet (33Megbízható Forrás). A növényi alapú kiegészítőket tanulmányozzák az ízületi fájdalmak kezelésére és megelőzésére. Kiegészítőként szedve a resveratrol segíthet megvédeni a porcokat a romlástól (34Megbízható Forrás).

A porc leépülése ízületi fájdalmat okozhat, és az ízületi gyulladás egyik fő tünete (33Megbízható Forrás). Egy vizsgálatban rezveratrolt fecskendeztek ízületi gyulladásban szenvedő nyulak térdízületeibe, és megállapították, hogy ezek a nyulak kevésbé károsodtak a porcjukban.34Megbízható Forrás). Más kémcsöveken és állatokon végzett kutatások arra utaltak, hogy a vegyület képes csökkenteni a gyulladást és megelőzni az ízületek károsodását. (37Megbízható Forrás).

ÖSSZEGZÉS:A resveratrol segíthet az ízületi fájdalmak enyhítésében azáltal, hogy megakadályozza a porcok lebomlását.

7. A Resveratrol elnyomhatja a rákos sejteket

A resveratrol rákmegelőző és -kezelési képességét vizsgálták, különösen kémcsövekben. Az eredmények azonban vegyesek voltak (9Megbízható Forrás). Állatokon és kémcsöveken végzett vizsgálatokban kimutatták, hogy számos ráksejtekkel küzd, beleértve a gyomor-, vastagbél-, bőr-, mell- és prosztataráksejteket. (44Megbízható Forrás).

Íme, hogyan küzdhet le a resveratrol a rákos sejtekkel:

 • Gátolhatja a rákos sejtek növekedését: Megakadályozhatja a rákos sejtek szaporodását és terjedését (40Megbízható Forrás).
 • A resveratrol megváltoztathatja a génexpressziót: megváltoztathatja a génexpressziót a rákos sejtekben, hogy gátolja azok növekedését (45Megbízható Forrás).
 • Hormonális hatásai lehetnek: a Resveratrol megzavarhatja bizonyos hormonok expresszióját, ami megakadályozhatja a hormonfüggő rákos megbetegedések terjedését (46Megbízható Forrás).

Mivel azonban az eddigi vizsgálatokat kémcsöveken és állatokon végezték, sokkal több kutatásra van szükség annak kiderítésére, hogy ez a vegyület felhasználható-e, és hogyan, az emberi rák kezelésére.

Resveratrol öSSZEGZÉS:A Resveratrol izgalmas rákgátló hatást mutatott kémcsövekben és állatkísérletekben.

A Resveratrol-kiegészítőkkel kapcsolatos kockázatok és aggodalmak

A resveratrol-kiegészítőket alkalmazó vizsgálatokban nem tártak fel jelentős kockázatot. Úgy tűnik, az egészséges emberek jól tolerálják őket (47Megbízható Forrás). Azonban meg kell jegyezni, hogy nincs elég meggyőző ajánlás arra vonatkozóan, hogy mennyi resveratrolt kell bevennie egy személynek az egészségügyi előnyök érdekében.

És van néhány figyelmeztetés, különösen azzal kapcsolatban, hogy a rezveratrol hogyan kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel. Mivel kimutatták, hogy a nagy dózisok megakadályozzák a véralvadást a kémcsövekben, előfordulhat, hogy véralvadásgátló szerekkel, például heparinnal vagy warfarinnal, vagy bizonyos fájdalomcsillapítókkal együtt szedve fokozhatja a vérzést vagy a véraláfutásokat.(49 Megbízható Forrás).

A resveratrol blokkol bizonyos enzimeket is, amelyek segítenek bizonyos vegyületek eltávolításában a szervezetből. Ez azt jelenti, hogy egyes gyógyszerek nem biztonságos szintre halmozódhatnak fel. Ezek közé tartoznak bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, szorongásgátlók és immunszuppresszánsok (50Megbízható Forrás).

Ha jelenleg gyógyszert használ, érdemes lehet orvoshoz fordulni, mielőtt kipróbálná a resveratrol-t. Végül széles körben vitatott, hogy a szervezet mennyi resveratrolt tud ténylegesen felhasználni étrend-kiegészítőkből és egyéb forrásokból (51Megbízható Forrás). A kutatók azonban olyan módszereket tanulmányoznak, amelyek segítségével a rezveratrol könnyebben használható fel a szervezet számára (52Megbízható Forrás).

ÖSSZEGZÉS:Míg a resveratrol-kiegészítők valószínűleg biztonságosak a legtöbb ember számára, kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel, és még nincs egyértelmű útmutatás a hatékony használatukra.

Összegzés

A Resveratrol egy erős antioxidáns, nagy potenciállal. Ígéretesnek bizonyult számos egészségügyi állapot tekintetében, beleértve a szívbetegségeket és az ízületi gyulladást. A pontos adagolási útmutatás azonban még mindig hiányzik.

 • lassítja az öregedési folyamatokat, energizál és fiatalít
 • védi a szívet és az érrendszert
 • csökkentheti a koleszterinszintet
 • antioxidáns: védi a sejteket a káros szabadgyököktől
 • gyulladáscsökkentő hatású

forrás
Miben segít?

 • lassítja az öregedési folyamatokat, energizál és fiatalít
 • védi a szívet és az érrendszert
 • csökkentheti a koleszterinszintet
 • antioxidáns: védi a sejteket a káros szabadgyököktől
 • gyulladáscsökkentő hatású

Resveratrol

Az utóbbi évek egyik legnagyobb felfedezése az anti-ageing (öregedésgátlás) terén, a resveratrol volt, amelyről azóta számos klinikai vizsgálat bizonyította már be, hogy nagyon erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. A vörös, bogyós gyümölcsök héjában, pl. a vörös szőlőben és így a belőle készített vörösborban is megtalálható a resveratrol, amely ígéretesen pályázik az “örök fiatalság elixírje” címre.

Előzetes vizsgálatok igazolták, hogy a vörös szőlő héjában található meg az a speciális vegyület (phytoalexin), amelyet a növény saját maga termel, hogy megvédje sejtjeit a gombás és bakteriális fertőzésekkel szemben. Ez az igen erős antioxidáns hatással rendelkező természetes anyag nem más, mint a resveratrol, amit a „francia paradoxon” megoldásaként is emlegetnek. Ennek lényege, hogy miért olyan alacsony a szív-és érrendszeri megbetegedések száma az egyébként magas zsírtartalmú étrendet követő, de sok vörösbort fogyasztó franciák között? A válasz: a vörösborban található resveratrol miatt!

A kutatások bebizonyították, hogy a resveratrol tágítja az ereket, ezzel segítve a vérkeringést. Értágító tulajdonsága révén csökkenti a vérnyomást, s ezáltal lehetővé teszi, hogy nagyobb mennyiségben áramoljon a vér a test minden területén – így nagyobb mértékben képes oxigénhez és tápanyagokhoz juttatni a sejteket. Egy tanulmány kifejti, hogy már 10 mg resveratrol drámai módon csökkenti az infarktus kockázati tényezőit.

Antioxidáns hatása révén gátolja a vérben keringő zsírok (koleszterin) oxidációját és megakadályozza az ún. zsírszerű plakkok lerakódását, Az érelmeszesedés napjaink egyik népbetegsége. A legújabb kutatások szerint a resveratrol képes csökkenteni a kalcium felhalmozódását az erek falán, ráadásul visszér problémák esetén, használatával, azok visszahúzódását is megfigyelték.

A University of Swiss tanulmányai bebizonyították a resveratrol agyvédő képességét: mivel képes áthatolni a vér-agy gáton, szinte teljesen eltüntette az agykárosító plakkokat és semlegesítette a szabadgyököket, amelyeknek az Alzheimer-kór kialakulásában óriási szerepük van. Sok szakember ezért (is), „mindent visszafordító” (reverse-it-all) tápanyagként tartja számon.

A resveratol számos állatkísérletben, illetve sejttenyészeteken végzett kísérletekben mutatott rákellenes hatást. Sokasodnak azok az eredmények, amelyek alapján szoros kapcsolat lehet a gyulladásos állapot kialakulása és a daganatos sejtburjánzás megindulása között. A resveratrol blokkol számos gyulladáskeltő jelzőmolekulát, amelyek a rákos elfajulásra hajlamosító krónikus gyulladásos betegségek hátterében állnak.

Az Albert Einstein College of Medicine által végzett vizsgálat során kimutatták, hogy a resveratrol javítja az inzulin-érzékenységet, ezáltal hozzájárul az egészséges vércukorszint fenntartásához. A cukorbetegség miatt kialakult idegkárosodások tüneteit is enyhítheti.

A pozitív élettani hatás fokozása érdekében a G&G létre hozott egy olyan komplex formulát, amely nem csak magát a resveratrolt, hanem annak szinergistáit, azaz a hatását tovább erősítő természetes anyagokat is tartalmazza.

forrás

G&G az egyik legjobb gyógynövény gyártó

Az 1965-ben London mellett alapított, mára patinás hírű G&G gyár közel 50 éves tapasztalat és szaktudás alapján készíti független gyártóként kis szériás formuláit elsősorban orvosok, természetgyógyászok és egészség központok számára. A készítmények csak természetes alapanyagokból kivont összetevőket tartalmaznak, melyeket a G&G cég által szabadalmaztatott TRUFIL™ kapszulázási eljárásmóddal töltenek kizárólag növényi eredetű, első osztályú “zöldség” kapszulákba.A készítmények csak természetes alapanyagokból kivont összetevőket tartalmaznak, melyeket a G&G cég által szabadalmaztatott TRUFIL™ kapszulázási eljárásmóddal töltenek kizárólag növényi eredetű, első osztályú “zöldség” kapszulákba.