Az amerikai jobboldal nem tudja eldönteni, mi a fontosabb, a 2022-es revans vagy az amerikai demokrácia. A volt elnök mindkettőre halálos veszélyt jelent.

Tudomásom szerint Fidesz-kormány előtt talán a világon nem volt a társadalmon belüli gyűlölet keltés, pl. magyar a magyar ellensége legyen, de egyre több más országban, a világban beleértve Amerikát is, aki pedig a demokrácia “bölcsője”. Donald Trumpal az amerikaiak is belefutottak, ebbe az áldatlan helyzetbe, – amiből jelenleg nem tudni egyáltalán lesz e kiút. Nálunk már a Fidesz első kormányzásakor úgy tűnt, hogy nem akarja elhinni Orbán Viktor, hogy “Ő kegyelmessége megbukott 2002-ben”, mert többszöri újra ellenőrizés után sem hitt a szemének a voksolást alapján, hogy TÉNYLEG MEGBUKOTT. (Ha 2010 ben nem kapott volna 2/3-ot akkor most jobb világ lenne Magyarországon.)
 

Ahogy a Cseh elnök mondta Václav Havel 2002-ben:

„Ha ez az ember (ti. Orbán Viktor ) még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja Magyarországot, de még Európát is.”

Sme című pozsonyi lapnak 2005-ben pedig azt jósolta, hogy Lech Kaczyński elnöksége vagy Orbán Viktor visszatérése révén fojtó légkör uralhatja el Közép-Európát.


Vissza Amerikához:
„A 2020-as elnökválasztást nem csalták el. Bárki, aki az ellenkezőjét állítja, A NAGY HAZUGSÁGOT terjeszti, hátat fordít a jogállamiságnak és mérgezi demokratikus rendszerünket” – a hétfői Twitter bejegyzés nem liberális politikustól származik. A szerző George W. Bush egykori alelnökének, Dick Cheney-nek lánya, Liz Cheney. A képviselőház republikánus frakciójának harmadik számú vezetője már eddig is a szélsőjobboldali populisták fő ellenségének számított, mivel nyíltan hangoztatja, hogy Donald Trumpnak többé nem szabadna szerepet játszania a közéletben. 

Emiatt a bukott elnök hadat üzent és bejelentette, hogy jövőre ellenjelöltet állít Cheney-vel szemben a republikánus előválasztáson.

A republikánusok 2012-es elnökjelöltje, Mitt Romney szenátor sem úszta meg a Trump elmozdítására januárban leadott szavazatát. A párt hétvégi utahi konferenciáján a közönség egy része megpróbálta lehurrogni. „Nem érzitek kínosnak?” – kérdezte a veterán politikus a tömegre emelve pillantását. A jelenlévők szerint a mintegy kétezer résztvevőnek csak a kisebbsége fejezte ki hangosan a nemtetszését, de Trump ennek is örült: „Olyan szép látni, ahogy a RINO Mitt Romney-t lefújolják a pódiumról” – írta közleményben a volt elnök a „csak nevükben republikánusok” rövidítést használva, ami egyébként rinocéroszt is jelent. Ezek a friss esetek is mutatják az amerikai jobboldal dilemmáját: a konzervatív szavazók többségének szemében még mindig Trump a republikánusok vezetője, de a rutinos politikusok tudják, hogy a volt elnökkel nehezen tudják 2022-ben visszaszerezni a kongresszusi többséget. Ha a republikánus szavazóknak az a 10-20 százaléka, akiknek elegük van Trumpból, távol marad, vagy, ami még rosszabb, a demokrata párti jelöltekre adja a voksát, akkor elszáll a gyors revans esélye.  

A vitának azonban a napi szempontokon túlmutató dimenziója is van. Trump megmutatta a nacionalista populizmus vonzerejét, azt, hogy akár győzni is lehet vele.Ugyanakkor politikája halálos veszély az amerikai demokráciára – és vele az Egyesült Államok vezető szerepére a világban, ami idáig a republikánusok fő szempontja volt. Ha ezeket a célokat átengedik a liberális oldalnak, azzal újabb választói rétegeket veszíthetnek és hosszú távon reménytelen helyzetbe manőverezhetik magukat. Egyelőre nem tudnak mit kezdeni Trumppal, aki komolyan gondolja, hogy 2022-ben csak az általa jóváhagyott republikánus jelöltek indulhatnak majd a választáson.      

Trump elterelő hazugságai

Amerikában szintén sokan komolyan veszik a trumpista sajtó kitalációit, mint a kormányunk kitalációit. Néhány kacsa az elmúlt hetekből: Biden betiltja július 4-ét (a Függetlenség Napjának megünneplését), a határon minden bevándorló gyereket megajándékoznak Kamala Harris alelnök könyvével, a Fehér Ház betiltja a hamburgert és kötelező lesz elvégezni a két éves főiskolát stb… Említettek egyike sem igaz.
Ezeket a jobboldalon dühödt felháborodással a liberális „betiltási kultúra” megnyilvánulásainak minősítették. A valóságban ezeknek a témáknak a bedobásával Biden elnök valódi kezdeményezéseiről, illetve a Republikánus Párt belső gondjairól próbálják elterelni a figyelmet.   

error: Content is protected !!