nem leszünk nyilasabbak, mint most vagyunk - de forradalom nélkül nem megy

nem leszünk nyilasabbak, mint most vagyunk – de forradalom nélkül nem megy

A gyűlöletkeltés nem a Fidesz találmánya, teljes mértékben importált, de rettenetesen veszélyes és mérgező technika.
Csak idő kérdése, hogy mikor juttatja el az adott társadalmat a katasztrófához. A Fidesznél a 2002-es vereség indította be, 2010-től pedig már nagyon eldurvult, és „békebeli” szisztematikus, hidegfejű gyűlöletkeltéssé vált, ami megalapozta a tartós kétharmadot, és az önkényuralom alapja. Ez már egy céltudatos hatalommegalapozási stratégia volt. Azóta nem erősödött, legfeljebb a tematizálás koktélja lett egy kicsit változatosabb. A választásokig a gyűlöletszint marad. De nem leszünk nyilasabbak, mint most vagyunk, a társadalomnak ez az alja nagyjából fix tömeget jelent. Síklaki István szociálpszichológus.

A gyűlöletkeltés, mint politikai eszköz nem a Fidesz sajátja, sok ezer éves találmány, az ember ősi ösztöneire apellálnak, és jól működnek. Napjainkban pedig annyira nem a Fidesz találmánya, hogy szinte egy az egyben vették át az alt-right mozgalomból, Amerikából Finkelstein és társa szellemi termékeként. Finkelstein személyesen maga is részt vett tanácsadóként a kidolgozásában a Fidesz számára. Ez teljes mértékben importált technika.

A társadalom számára a gyűlöletkeltés rettenetesen veszélyes, mérgező.

Csak idő kérdése, hogy mikor juttatja el az adott társadalmat a katasztrófához. A történelem tanúsága szerint, ez ellen nem igen van védekezés. Ideig-óráig nagyon sikeresen működik, és pont ez a legnagyobb veszélye. Mivel ilyen ősi ösztönökre tud építeni, addig, ameddig nincs „nagy gáz”, működik, és amikor kiderül, hogy a király meztelen, akkor már késő, omlik össze a társadalom, és lehet elölről kezdeni…

 A Fidesz nem erre játszik. Egyszerűen úgy gondolják, hogy még

bőven van annyi idejük, hogy amennyire csak lehet, megalapozzák a hosszú távú hatalmukat, a tényleges gazdasági hatalmat, akár kormányon kívül is.

Egyébként meg „utánuk az özönvíz”, Orbán sem mai gyerek, őt személyében már annyira nem is fenyegeti. Egyébként, amikor hatalmon van valaki, hajlandó azzal ámítani magát, hogy úgy sem fog semmi tragédia történni, minden a legjobb úton halad előre.

A gyűlöletkeltő politikáját a Fidesz emlékezetem szerint, igazából a 2002-es választási vereség indította be. Addig az a polgári Magyarország kampány, ami a ’98-as győzelemhez vezetett, egy pozitív, és pozitív értékeket hangoztató kampány volt, és éppen, hogy egy társadalomegyesítő üzenete volt. A vereség váltotta ki, hogy egy-két nap sokk után elkezdődött a választási csalás emlegetése, a győztes táborral szembeni gyűlölet keltése, annak a határozott állítása, hogy „a haza nem lehet ellenzékben”, tehát igazából akik hatalmon vannak, azok hazaárulók.

Ez az egész így indult, és a Fidesz rettenetesen rossz kampánya miatt a 2006-ban újra elveszített választások csak fokozták. Attól kezdve, egy kicsit lefojtott, de permanens polgárháborút folytattak, aminek a TV-székházi csata volt a kimenetele. Onnan már nagyon eldurvult, és „békebeli” szisztematikus, hidegfejű gyűlöletkeltéssé vált, ami megalapozta a tartós kétharmadot és az önkényuralom alapja lett. Ezt 2010-ben kezdték el, de már nem egy vereségből adódó reakció, hanem egy céltudatos hatalom-megalapozási stratégia volt.

Az elmúlt három választás megnyerése után, ciklusról ciklusra a gyűlöletpolitika, ugyanazon a szinten marad.

Legfeljebb abban van változás, hogy időnként a tematizálást változtatni kell. Az oltásellenesség – ha tényleg elmúlik a járvány – most egy kicsit kimenőben van, így aztán jobban kell erősíteni a migráns-témát, Gyurcsányt mumusként újra „fel kell támasztani” Igaz, ez utóbbit sose hagyták el, de most, hogy megvan a koalíció, Dobrev Klára meg a DK, jól „rá lehet menni”. A debreceni Fidesz-összejövetel kapcsán már ténykérdés, hogy egymást erősítendő kombinálják ezt a három témát. És a „Gyurcsány a mumus”, „oltásellenes a baloldal” és a migránsozás mellé most még hozzájött „a gyerekeink ellenségei a baloldaliak, mert pedofilok” téma is. Ez nem szintemelkedést jelent, hanem a tematizálás koktélja lett egy kicsit változatosabb.

Veszni látszik a hatalom, a Fidesz útja a választásokig a gyűlölet további fokozása nem valószínű, de a szint az maradni fog.

Én attól tartok, hogy ez elegendő ahhoz, hogy a következő választást is megnyerjék, és akkor még nehezebb lesz a jövőnk.

Egyébként különösebben nem is izgatja őket, hogy nyernek, vagy nem nyernek, hiszen törvényalkotásban, egyebekben annyi mindent tettek már meg, hogy igazából csak úgy lehetne változtatni, ahogy annak idején Antall József mondta.  „Tetszettek volna forradalmat csinálni.”

Forradalom nélkül nem igen lehet érdemi változást elérni,

hiszen kormányon kívülről akkora gazdasági hatalmuk van, és olyan kulcsfontosságú pozíciókban vannak az embereik, hogy az új kormány csak béna kacsa tud lenni. Hacsak nem csinál forradalmat, de az meg elég „necces” dolog. Úgyhogy ebből a szempontból nagyon izgalmas a helyzet.

Nem leszünk nyilasabbak, mint most vagyunk.

De azért ez egy szerves folytatás, hisz’ a kisnyilasokat átvették a kiskommunisták a Rákosi rendszer alatt, most meg az elmúlt rendszer kiskommunistái az új nyilasok. Úgyhogy ebből a szempontból a társadalomnak ez az alja nagyjából fix tömeget jelent, és hol így, hol úgy bukkan felszínre. De ebben én nem látok komolyabb trendváltozást. A gyűlölet, a gyűlölködés, az irigység, az idegengyűlölet, a gyűlöletkeltés pedig már sokszáz éve része volt a magyar társadalomnak, úgyhogy ebben sincs igazából új a nap alatt.

error: Content is protected !!