Sok ezer tüntetővel megtelt a Kossuth tér - Valós oktatási konzultációt

Sok ezer tüntetővel megtelt a Kossuth tér – Valós oktatási konzultációt

 

 

Tízigenes lett a valódi nemzeti konzultáció, és igen, folytatják –  a Kossuth téri tüntetésről

„A kormány nem kérdezi meg a szakmai és érdekvédelmi szervezetek képviselőit, de mi megtesszük: a válaszoktól hangos lesz a nemzet főtere!”.

 

Kilenc követelés, egy meglepetés

A tüntetés utolsó szakaszában Bojár Gábor vállalkozó szólalt volna fel, de külföldi útja miatt videóüzenetben köszöntötte a jelenlévőket. – Veletek vagyok, az üzletemberek és vállalkozók között nem egyedül. A jövőnk elsősorban rajtatok, pedagógusokon múlik, és ahogy a múltban büszkék voltunk a szürkeállományunkra, ma sem lehet más a cél – szögezte le.

A demonstráció fénypontjaként megtartották a színpadon a „valódi nemzeti konzultációt az oktatásért”, a kérdéseket az eddigi tüntetéseket szervező, ismert pedagógusok olvasták fel:

  • 1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
  • 2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
  • 3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
  • 4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
  • 5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
  • 6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
  • 7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
  • 8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
  • 9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!”
  • 10. Meglepetés-kérdés: Folytatjuk?

 

Minden kérdésre hangos igen volt a válasz, az utolsónál pedig zúgott a „Folytatjuk”! Végül a színpadon lévők egy-egy lámpást helyeztek el, hogy megemlékezzenek a többi megye tüntetéseiről is. Végül elénekelték volna a Grund c. dalt világító telefonokkal, de a rendezvényt levezető Nagy Zsolt csendet kért, felidézve, hogy nemrég Bencsik András „nagypofájú nihilistáknak” nevezte a pedagógusokat, a diákokat, és azt kérte, a tüntetők kulturáltan, csendben hagyják el a teret.

Két hetet sem kell várni a tiltakozások folytatására, ugyanis december 8-án országos tanársztrájk lesz, december 9-én az MTVA Kunigunda útján lévő székházánál tüntetnek a diákok, Miskolcról, a Hermann Ottó Gimnáziumtól pedig  egészen a Kölcsey Ferenc Gimnáziumig tartó tudásmenet indul Budapestre.

 

„Nem jobb, nem bal, nem keresztény, nem ateista, hanem közös nemzeti ügy, amiért kiállunk”

NoÁr, azaz Molnár Áron Szolnokra ment minap tüntetésre, ahol konkrétan szét akarták verni, legalábbis azt ígérték, de az ottani tanárok vigyáztak rá. Ezt maga a színész mondta a színpadon, arra buzdítva a jelénlévőket, hogy mozgalmának szimbólumát írják a tenyerükre, fessék a falakra és az utakra.

– Nem jobb, nem bal, nem keresztény, nem ateista, nem konzervatív, nem liberális, hanem közös nemzeti ügy, amiért kiállunk, ezért nem szabad megengedni, hogy a hatalom megossza őket. Összefogunk, és közösen fogunk harcolni egy szabadabb és nyitottabb országért – mondta NoÁr.

A színész és aktivista beszélt  a 8,5 milliárd forintba kerülő, a „brüsszeli” szankciókat bombaként ábrázoló kormányzati plakátokról, a politikusok béremeléséről, ami miatt  szerinte „a miniszterelnököt mától „rosszcsontnak” kell nevezni. A miniszterelnök 3 milliós fizetése, folytatta, egy pedagógus egy évi fizetése. A politikusok mondjanak le a fizetésükről és adják át a pedagógusoknak, ez a követelés – hangsúlyozta, majd zúgott a Kossuth tér: „Nincs hatalmad felettem!”.

Végül Molnár Áron felvetette, hogy nemrég Miskolcon a diákok ülősztrájkba kezdtek, és megkérdezte, miért nem az egész ország, így erre buzdította a diákokat, hozzátéve, „egy zászló alá kell becsatornázódni, és ez a magyar zászló”.

A forradalom tüzét ígérik december 9-re a diákok

 

Az Egységes Diákfront (EDF) képviselői szólnak a tanárokért, a pedagógusokért, az egységért. Ugyanakkor a diákok érzik a tehetetlenséget és a reménytelenséget is a kormánynak „köszönhetően”. A márciusi ifjakat, 1956 fiatal hőseit hozzák fel példaként, hogy ne hagyjuk mindezt, s „ne nevezzük kultúrának azt, hogy országunkban már vagy 30 éve „elrontott emberek elrontanak másokat”.  Ezt nem akarják, és nem fogadják el mindezt.

 

– Elegünk van – kiáltották, és velük a Kossuth téren tüntetők. A kormányt a diákok arrogánsnak és cinikusnak tartják, amelynek vezetői szinte mindenkit megvetnek, és kiskirályokként a Várból megmondják kit kell kirekeszteni a nemzetből. Ezt nem hajlandók elfogadni.

 

December 9-én lesz az idei újabb nagy EDF-megmozdulás, ahol ígérik, „a forradalom tüze” fog melegíteni.