Több mint kétszer annyi pénz hiányzik az államkasszából, mint tavaly ilyenkor

Februárban 738,5 milliárd forintos rekordhiányt halmozott fel a kormány az államháztartásban. Ilyen magas februári deficitre még soha nem volt példa.
Az államháztartás februári hiányszámát a Pénzügyminisztérium (PM) le sem merte írni, ami nehezen magyarázható azzal, hogy a szokásosnál amúgy is rövidebb közleménybe nem fért volna bele. Annyit azért közöltek, hogy a kéthavi deficit 539,7 milliárd forintra emelkedett.

Azt lehetett tudni, hogy januárban jelentős, 198 milliárd forintos többlet keletkezett a kincstárban. Innentől kezdve már egy harmadikos gyerek is ki tudja számolni a februári rekordmagas hiány mértékét, azt amit a PM igyekezett elsumákolni.

 


Az elmúlt években a februárt jelentősebb, pár száz milliárdos egyhavi hiánnyal teljesítette a kormány, ám a legmagasabb második havi deficitet sem érte el a 410 milliárd forintot. A PM rövid közleménye szerint „jelentős hatással volt a február végi egyenlegre, hogy míg 2021 első két hónapjában 128,8 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ugyanakkor e két hónapban az uniós kiadások megközelítették a 481 milliárd forintot”, vagyis a kiadások elszaladása feltehetően a még meg nem érkezett uniós támogatások előzetes kifizetése miatt történt.Ezen felül a hiányt növelte közútfejlesztésekre fordított 57 milliárdos kiadás, illetve a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásként adott 50,7 milliárd forint is. A PM emlékeztetett rá, hogy a Modern Város Program keretében az idén már kifizettek 42 milliárdot és az Egészséges Budapest Programra 28,7 milliárd forintot és februárban utalták az egyheti plusz nyugdíjat is, ám hogy a nyugdíjat leszámítva konkrétan mire ment a pénz, az nem derül ki a közleményből.2021-es költségvetést a parlament 1491 milliárd forintos hiánnyal hagyta jóvá – vagyis a kormány egy hónap alatt összehozta az éves hiány felét. Ám ennek nincs különösebb jelentősége, hisz a kormány kihasználva a parlamenti ellenőrzés teljes hiányát, az idei deficitcélját 3643 milliárd forintra emelte és a GDP 6,5 százalékában jelölte meg. Vagyis a kormány már induláskor a törvényben engedélyezettnél 2150 milliárd forinttal magasabb hiánnyal számol, ám ezt ráadásul úgy teszi, hogy a költségvetési törvényt még formálisan sem akarja módosíttatni a parlamenttel. 

error: Content is protected !!