Karácsony Gergely Szabad-városok demokráciáért szövetsége népszavazás

Karácsony Gergely Szabad-városok demokráciáért szövetsége népszavazás

Elindult a szabad városok és falvak mozgalom, akik településeiket meg akarják őrizni a demokrácia kis szigeteinek. Mi, akik a járvány és a gazdasági válság idején is segíteni akarunk helyben, a településeinken élő polgárainknak. Kormány megpróbálja megakadályozni, ezért mi, polgármesterek és önkormányzatok összefogtunk. Hogy miért?


Mert a kormány gazdasági válságkezelése eddig súlyos kudarc. Erről tudósítanak az adatok, a bezuhanó GDP és az elszálló infláció, de még inkább az, hogy a támogatásokból csak a kiváltságos keveseknek jutott a legtöbb, miközben az álláskeresők jelentős része semmit nem kapott.
Új megközelítés kell a válságkezelésben, ami a kevesek további gazdagodása helyett a többség javát szolgálja.
Magyarország nincs egyedül a válságkezelésben. Nem Putyin, nem Erdogan, nem a Türk Tanács, hanem az Európai Unió segít. Mintegy 2500 milliárd forinttal támogatná az EU Magyarországot a válság idején. A feltételes mód azért indokolt, mert az Orbán-kormány blokkolja a folyamatot, akadályozza, hogy ez a pénz eljusson a magyarokhoz. Kormány nem hajlandó elfogadni az úgynevezett jogállami kritériumokat. Márpedig ezen jogállami kritériumok nagyrészt korrupcióellenes szabályok. Lehet, hogy ezek sértik annak az Orbán-kormánynak a hatalmi érdekeit, amely az uniós pénzekkel való visszaéléseket rögzítő szégyenlista élén áll jó ideje már. De a jogállami kritériumok betartása érdeke az országnak.

Mit kezdeményezünk?

Azt, hogy az Európai Unió válságkezelő támogatásának legalább felét az önkormányzatokon keresztül használja fel Magyarország. Ez a garancia arra, hogy a támogatás el is jut azokhoz, akiknek szükségük van rá, hogy mindenki megkaphatja, ami neki jár. Hiszen ez a pénz nem a kormányé, nem is az önkormányzatoké, hanem a magyar embereké. Ha olyan kormányunk van, amely a saját hatalmi érdekeit a válság miatt bajba jutott emberek és vállalkozások érdekei elé sorolja, akkor különösen nagy szükség van az önkormányzatok bevonására.


 Hogyan lehet ezt elérni?

Karácsony Gergely Szabad-városok demokráciáért szövetsége népszavazás

Az együttműködő önkormányzatok vállalják, hogy ugyan arról a kérdésről egyszerre több településen helyi népszavazást kezdeményeznek. Ha ugyanis a polgárok hangja, akarata felerősíti az önkormányzatok hangját és akaratát, akkor az immár nem söpörhető le az asztalról. A helyi népszavazások az önkormányzatok azon alkotmányos jogára épülnek, hogy felterjesztéssel élhetnek a kormány felé, és ezt a kormánynak kötelező figyelembe vennie. Ha ez kiegészül sok magyar polgár véleménynyilvánításával, akkor abban igazi erő van. És tudjuk, ez a kormány leginkább az erőből ért.
A magyar kormány eddig tudatosan kihagyta az önkormányzatokat a válságkezelő támogatásokból, politikai alapon kivételez és kivéreztet. Ezt a folyamatot Varsó, Prága és Pozsony főpolgármesterévek indítottuk el, de
ma már több mint harminc európai város része ennek az együttműködésnek.
Amit ma teszünk, hogy ezt az európai együttműködést a magyar polgármesterekre és a magyar polgárokra is kiterjesztjük.
Karácsony Gergely kezdeményezésére a csapat folyamatosan bővül, polgármesterek és polgárok is csatlakozhatnak hozzá az alábbi oldalon:
error: Content is protected !!