gazdagok, gazdagság, szegények, szegények lehetnek gazdagok, szegénység szegénység gazdagság

gazdagok, gazdagság, szegények, szegények lehetnek gazdagok, szegénység szegénység gazdagság

Szélesedik a szegények és a gazdaságok közötti szakadék a világ legfejlettebb országaiban – állapította meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 30 országra kiterjedő tanulmányában.

A gazadagok és a szegények közötti különbség csak egyre növekszik. /Soprattutto nel paese più ricco del mondo, gli Stati Uniti d’America/. Éppen a leggazdagabb országban a világon, az Egyesült Államokban. Nyert adatok alapján az országos népszámlálás 2005-ben,

 egy tanulmány – a kiadói csoport Mc Clatchy jelentése szerint, – mintegy 16 millió ember él a mély és súlyos szegénységben.
Több mint 5%-a a teljes népességnek, ami 300 millió.
A 4 és 2 gyermekes családok kerestek legkevesebbet.
A nyilvántartás szerint a növekedés 26% 2000-óta. Kétharmada (10,3 millió), a szuper-szegény fehér, 4,3 millió afro-amerikai és 3,7 millió Spanyol.
Az államokban, a szegények többsége Kaliforniában él (1,9 millió), majd ezt követi Texas (1,6) és New York (1,2).
A legnagyobb arányban a szegénység Washingtonban 10,8%.
Jelenleg a szövetségi államok szegénységi mutatói közel rosszabbak, mint Mexikóban és a Szovjetunióban.
A vezető ipari országok közül egyedül Franciaországban csökkent a szegények és a gazdagok közötti egyenlőtlenség az elmúlt húsz évben, de az még így sem érte el az észak-európai országok egyenlőségi szintjét.

Az Egyesült Államokban a leggazdagabb felső 10 százalék átlagban 93 ezer dollárt keres, ami a legmagasabb összeg az OECD- országokban. A legszegényebb 10 százalék 5800 dollárhoz jut, ami az OECD átlagánál 20 százalékkal alacsonyabb jövedelem.

2000 óta a leggyorsabban Németországban nőttek a jövedelmi különbségek, ha azok még az OECD-országok átlaga alatti szinten is vannak. Nagy-Britanniában és Japánban mérséklődtek a jövedelmi egyenlőtlenségek.

error: Content is protected !!