erkölcs, erkölcstelenség, szervátültetés, embertelen, üzlet az élet

erkölcs, erkölcstelenség, szervátültetés, embertelen üzlet az élet

Orvos tudományi szempontból nagy fejlődést jelentett, amikor sikerült az első sikeres szervátültetés. (első szervátültetés 1954. december 23-án bostoni Peter Bent) (http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=3868)
Ezt a technikai bravúrt a szívátültetés tetézte, amit a dél-afrikai Christian Barnard 1967. december 3-án Fokvárosban hajtott végre szívátültetést. 
(http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=10595) Ez eddig nagyon csodálatos, de a sikerek mögött ott találhatóak a lappangó kriminalisztikai háttéresetek. Jelszó: Figyelj ember, az emberre. Az már rég megállapított tény, hogy kivétel nélkül minden ember gyarló az egész világon.
Még a legtiszteletreméltóbb, legerkölcsösebb, legvallásosabb emberek is beleértendőek.
Ha kételkednél, hogy Te talán még sem, megnyugtatlak Te is, Én is, mivel mindenki fogalmából mi sem maradhatunk ki.
TERMÉSZETESEN nagyon-nagyon nem mindegy, hogy ki miben, milyen mértékben, milyen szándékkal követi el, amit tesz, vagy tett. A különbségeket gyarlóság és gyarlóság között, ég és föld kifejezéssel is érzékeltetem.
TERMÉSZETES az is, hogy nem szabad messze menő általános következtetéseket levonni konkrétan az alábbi esetből sem, de az óvatosság sosem árt, ezt garantáltan megtapasztaltam és állíthatom.
Mivel az alábbi valóban nagyon ritka eset, de semmi sem lehetetlen, ezért került a látószögbe.
A fenti orvosi bravúrok után sok idő telt el, és ahogy lenni szokott, ahol ember van, ott emberi gyarlóság is jelen van.


Tehát a minden ember gyarló kifejezést erősítendő, nem rég látott napvilágot egy olyan eset, amikor egy fiatalember kómában esett és még a halál beállta előtt levették az életét fenntartó gépről. Emiatt meghalt, csak azért, mert valaki más életét megakarták menteni.
Hogy az ok egy másik ember életének megmentése, vagy üzleti érdek, teljesen indifferens, ha ahhoz a szülők nem járultak hozzá. A szülők elmondásuk szerint a gyermekük halála esetén járultak ehhez hozzá.
Szerintem olyan ember (mondom ember) nincs, aki még életben lévő más ember társát megölné, nem hogy a saját gyermekét. A kómából már sokszor sokan kijöttek és bármikor, előfordulhat kedvező élettani változás, aminek okát esetleg senki sem tudja.
Minden szülő bízik az orvosi diagnózis ellenére is valamilyen csodában, hogy a gyermeke meggyógyul, ami csak azért csoda, mert még ismereteink nem jutottak el oda.
Bár ma már, hogy a daganatos betegek, váratlanul a halálos kimenetelű diagnosztizálás ellenére, miért gyógyulnak meg, kezd nem rejtély lenni.

Az orvosok különösen a halálos kimenetelű daganatos betegek diagnosztikájában tévedtek legtöbbször, a beteg előnyére és szerencséjére. Az orvosoknak éppen ezért mindenképpen észre kellene venniük, hogy az élet igazi nagy titka előttük is abszolút rejtély, ezért halálos diagnózist egyértelműen ember-ember fölött nagy felelőtlenség kimondani.
A legegyszerűbb és leghétköznapibb eset, például a seb begyógyulásának mélyebb, konkrét megértését sem ismerjük sehol a világon. Hogyan megy végbe az a természeti csoda, hogy “magától” – mert az orvos csak beköti a sebet- abszolút tökéletességgel összeforr? Senki nem tudja egzakt formában elmondani, ezt a szenzációs folyamatot.  

Visszatérve jelen esetben ugyanis az orvosok tagadják a szülők és ügyvédjük állítását, mi szerint a lélegeztető gépről való lecsatolás a halál beállta előtt tették volna.
Hogy vannak emberek, akik gyilkolnak azt tudjuk.
De embereknek, csak azért mondjuk, mert így „etikus”.

Ismét ugye az számít, hogy fejezem ki magam. Ha nevén nevezem az illető „embert” viselkedése szerint, – pl. barbár- akkor én leszek a rossz, nem az akire vonatkozik a minősítés, tettei alapján. Egyébként egy gyilkosra igazán a tettével arányos kifejezést úgy sem találunk.
Hiszen mit jelent bármilyen szó az élettel szemben. Mit adhat vissza akár a szó özön, ha az élet elszállt?
Az állatok bosszúból, irigységből, egyéb vágyaktól vezérelve nem ölnek. Ilyen erkölcstelen, lelki indíttatásból, csak ember képes. Ezért ne használjuk az „állatias” kifejezést.

Megjegyzem nagyra értékelem az orvostudományt és az elért eredményeket, de ők is emberek és erre a cikk szolgált példával, amiről senkinek nem szabad további általános következtetésre jutni.

Még azt is cáfolom, hogy a természet gyógyászat valaha átveszi a helyét, hallottam ilyen gondolatokról. A nyugati orvos tudományt keleten is elismerik, és sok esetben semmilyen más módszer nem mentené meg a beteg életét.

 

 

Az esetről a cikk az alábbi linken:
Cikk

J.Dzs.Schwarcz

error: Content is protected !!