Terelés, propaganda, gyűlöletkeltés – így reagált az ellenzék Orbán népszavazási kezdeményezésére

Terelés, propaganda, gyűlöletkeltés – így reagált az ellenzék Orbán népszavazási kezdeményezésére

Abban teljes az ellenzéki egyetértés, hogy a miniszterelnök népszavazási kezdeményezése csak figyelemelterelési kísérlet a lehallgatási botrány, a helyreállítási EU-pénzek küldésének leállítása és a Fudan-ügy miatt. A Momentum és a DK egyértelműen ki is mondta, hogy bojkottra szólít fel, de az ellenzéki összefogás többi pártja is arra utalt, hogy nem szabad a tereléssel foglalkozni.

„Az Orbán Viktor által bejelentett gyűlöletkeltő

kamunépszavazással a kormány csak el akarja terelni a figyelmet a Fudan Egyetemről,

a lehallgatási botrányról, az elszabadult inflációról, az ellopott autópályákról”

így reagált Fekete-Győr András arra, hogy Orbán Viktor bejelentette, gyerekvédelminek nevezett népszavazást kezdeményez. A Momentum bojkottra szólított fel mindenkit, azzal az indoklással, hogy „a hatalom magyart fordít magyar ellen, megbélyegez, megoszt, csak hogy elterelje a figyelmet a valódi problémákról és saját bűneiről. Ezen a gyűlöletkeltő kamunépszavazáson semmiféle módon nem szabad részt venni.” Azt is hozzátette: a Momentum arra biztat mindenkit, hogy menjen ki az idei Pride-ra.

A Jobbik részéről Jakab Péter ugyan azt nem mondta ki, hogy bojkottra buzdít, de ő is arról írt: a gyerekek felhasználása „aljas propagandacélokra” nem más, mint „egyértelmű terelés – miközben ország-világ válaszokat várna, hogy miért is kellett megfigyelni, lehallgatni magyar állampolgárok százait, talán ezreit”. Ráadásul olyan kérdésekről ír ki a kormány népszavazást, amelyről már döntött is az Országgyűlés – emlékeztetett.

A DK nevében Barkóczi Balázs szóvivő azt írta: a népszavazás érvénytelen és eredménytelen lesz, ahogy a 2016-os is. Orbán „kétségbeesése eredményeként most is azt teszi, mint mindig: újabb háborút talált ki magának” – reagált. Gyurcsány Ferenc pedig annyit írt ki a Facebookra:

„Orbánnak üzenem: szórakozz a felmenőiddel,

ne a hazáddal!”

Az LMP két társelnöke, Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté is azt írták: a népszavazás egy végtelenül cinikus és felháborító figyelemelterelés a megfigyelési ügyről.

  

A legrosszabb ellenzéki kormánykoalíció jobb lesz, mint a legjobb Orbán valaha is volt

error: Content is protected !!