Összegezve: Irdatlan hazugságok, lopások ellenére is, hogyan lehet kétharmaddal nyerni

Ti fogjátok megmenteni a Fideszt! – itt az újabb ORÖ-s hangfelvétel

Ti fogjátok megmenteni a Fideszt! – itt az újabb ORÖ-s hangfelvétel

Ti fogjátok harminc körzetben eldönteni, hogy nyer a jelöltje, vagy nem – lelkesítette az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egyik képviselője a kormánypárti Lungo Drom tagjait. Erről a találkozóról is hangfelvétel készült.

A kormánybiztos ezen az eseményen már nem vett részt, jelen volt viszont Farkas Félix parlamenti szószóló. (Nagyjából egy hónap telt el azóta, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) novemberi közgyűlése a Lungo Drom és a Fidesz által támogatott Farkas Félix helyett Agócs Jánost, az országos önkormányzat elnökét választotta a parlamenti választáson induló roma nemzetiségi lista vezetőjévé. Az Alkotmánybíróság később – nyakatekert indokkal – megsemmisítette az eredményt.)
A Népszava birtokában lévő hangfelvétel szerint Farkas Félix arról beszélt, hogy 

akár milliárdos nagyságrendű visszafizetési kötelezettsége is lehet az országos önkormányzatnak. Zárolhatják az ORÖ számláját, akkor pedig a képviselők se kapnak tiszteletdíjat.

Szavaiból kitűnt, hogy a kieső jövedelem pótlására keresett alternatív lehetőséget: így jött képbe a Roma Közéleti Akadémia. A részleteket annak a nonprofit kft-nek az ügyvezető igazgatója ismertette, aki megbízóként szerepel az ügyletben. Tájékoztatása szerint Zalaszentlászlón nyolc hónapig tartó, online oktatással kiegészített képzési program indul, ennek keretében 20 fős csoportokban összesen 400-an részesülnek kommunikációs tréningben. Az ORÖ jelenlévő képviselői – derült ki – azért kapnak havi bruttó 200 ezer forintos szerződést, hogy jelentkezőket gyűjtsenek a képzésre.

„Önöknek semmit nem kell igazából tenni, a szerződést megkötni”, és utána mindenkinek a „saját területén kommunikációs tréningre buzdítani” az embereket – számolt be a teljesíthetetlennek semmiképp se nevezhető elvárásokról az ügyvezető igazgató.

A szerződés 2022. augusztus végéig szól, de határozott szándék van arra, hogy „ez meghosszabbításra kerüljön”. Akadtak, akik nem egészen értették, mi történik. Ekkor szólalt fel az a képviselő, aki kifejtette, hogy szerinte harminc körzetben a Lungo Drom fogja eldönteni, melyik jelölt nyer.

„Meg kell kérni a Fidesztől az árát!” – jelentette ki. „Ha nekik kell a harc, akkor fizessék meg!” – erősített rá egy másik ORÖ-tag. „Remélem, senki nem veszi telefonra…” – nevetett feszengve egyik képviselőtársa, mire valaki visszakérdezett: „Miért vennénk föl?”.

A találkozóról készült hangfelvétel alapján mások is úgy vélték, hogy a Lungo Dromra és a cigányságra „nagy szükség” van a választáson. Lesz még további szerződés is, valószínűleg magasabb összeggel – ígérte Farkas Félix. A parlamenti szószóló egyebek mellett közölte: a kormányzat akarata szerint „rendbe kell tenni” az ORÖ-t, ez „kiadott feladat”.

Gulyás szerint csak lódított Sztojka

A Népszava birtokába került hangfelvételek szerint súlyos állításokat tett zárt körű beszélgetéseken Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója. A találkozókon az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselői közül a kormánypárti Lungo Drom frakciószövetségének tagjai vettek részt.

Sztojka egyebek mellett azt mondta: „Mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan.”;
„Nem az a cél, hogy rosszul járjatok. Idáig, aki ebbe a körbe beült, szerintem rosszul nem jár.”; „Van egy mondás a BM-en belül, sőt a kormányzaton belül is: aki a család tagja, azt családon belül kezeljük, de kívül ezt senki nem érezheti. (…) Ha nem a család tagja, nem tudunk kezeskedni felőle.”

A súlyos állításokról megkérdeztük Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert. A tárcavezető ugyanakkor leszögezte, hogy a kormány nem vizsgálja a Sztojka-ügyet és nem tartja indokoltnak a személyi változást sem. Ezzel együtt úgy véli,

Sztojka megfogalmazása nem volt a legszerencsésebb. Szerinte ugyanakkor rosszindulatú az a feltételezés, hogy Sztojka a beszédében a jelenlévők lehallgatására célzott volna. Arra a kérdésünkre, hogy akkor ezek szerint a kormánybiztos lódított, Gulyás Gergely úgy felelt:„Az a szó, amit ön használ, nem áll messze a valóságtól.” Batka Zoltán  szerző

error: Content is protected !!