Trumpot kritizálta és kidobták posztjáról a republikánusok harmadik erős emberét - mint a kormányfőnk

Trumpot kritizálta és kidobták posztjáról a republikánusok harmadik erős emberét.


Amerika annyiban hasonlít hozzánk, hogy ott is rajongásig kedvelnek egy diktatórikus elnököt, mint nálunk.
A különbség csupán annyi politikai szempontból, hogy ott nem hagyta az amerikai nép, hogy tovább bővítse hatalmát, mint mi magyarok szemrebbenés nélkül engedünk 2/3-os többséggel. Bár nincs jelentős különbség, de a populisták mindenhol megetetik a világba a sok kamu primitív szöveggel az embereket.

Liz Cheney leváltása a ciklus közben nagyon erős jele annak, milyen mély Donald Trump hatalma a republikánusok közt. Úgy tűnik, hatalmas repedés jelent meg az egységes párton, sokan kiléphetnek, ha ez a trend folytatódik.

Az amerikai Republikánus Párt egyre mélyebb töréseit mutatja, hogy Dick Cheney egykori amerikai alelnök lányát, Liz Cheney-t megfosztotta saját pártja frakcióvezetői posztjától, a párt harmadik legfontosabb pozíciójától.

A The Hill arról ír, a wyomingi kongresszusi képviselő Cheney azzal került bajba, hogy a mai napig nem hajlandó fejet hajtani Donald Trump exelnök azon állítása előtt, hogy a tavalyi elnökválasztást elcsalták a kárára (azóta szinte minden létező állami szerv, jogi fórum, magasrangú személyiség elvetette a csalás lehetőségét).

A párton belüli szavazást ugyan zárt ajtók mögött tartották, de nem volt zárt a szavazás, mindenki egyesével mondhatta ki, ejtsék-e Cheneyt. Úgy tudni, masszív többséggel hozta meg a döntést a párt.
Érdekesség, hogy februárban még megnyerte a posztért való szavazást a politikus, de most ciklusa közben, szinte példátlan módon megfosztották a pozíciótól a nála alacsonyabb rangú képviselőtársai.

Trumpot kritizálta és kidobták posztjáról a republikánusok harmadik erős emberét - mint a kormányfőnk

Trumpot kritizálta kidobták posztjáról a republikánusok harmadik erős emberét

Az ohiói képviselő Jim Jordan azzal a logikával magyarázta Cheney eltávolítását, hogy nem vezetheti valaki a republikánus képviselők konferenciáját úgy, hogy közben a demokraták vádaskodásait mantrázza.

A coloradói Ken Buck viszont azt mondta, Cheney kigolyózásával elidegenítheti a párt magától a kevésbé Trump-fanatikus híveit. Hozzátette, ez őt a cancel culture jelenségére emlékezteti, tehát amikor szinte tilos egy forró témáról beszélni (ez esetben a választás ellopásának narratívája ellen).

 

A szavazás előtt Trump is támadta, háborús uszítónak nevezte Cheney-t, akinek szerinte személyisége sincs. Cheney pedig közölte a szavazás után, mindent meg fog tenni, hogy Trump az Ovális Iroda (azaz az elnöki büró) közelébe se kerüljön többé.

Egyes republikánusok azonban már profiltisztulásként tekintenek Cheney eltávolítására, mivel 2022-ben félidős választásokat tartanak az USA-ban, ahol a Republikánus Párt reményei szerint visszanyerheti kongresszusi többségét. Hogy ki lesz az új frakcióvezető a pártban, az még rejtély.

Megjöttek a szakadárok?

Eközben a New York Times arról írt egy nappal Cheney szavazása előtt, hogy mintegy száz republikánus a párt elhagyásával és új párt alapításával fenyeget, ha nem kezdenek valamit Trump diktatorikus irányával.

Állítólag csütörtökön terveznek egy nyílt levelet kiadni erről. Olyan aláírói lesznek, mint korábbi állami vagy országos szintű tisztviselők, nagykövetek, kormányzók, törvényhozók és a párt vezetői.

error: Content is protected !!