Hajnal Edina kétgyermekes anya, szülő is a rendezvény színpadára lépett, és a gyermekeknek tanított igazságról, a lelket és szellemet mérgező hazugságról beszélt. Arról, hogy nap mint nap kell a gyermekeknek, a nagyszülőknek elmondani, hogy amit a kormányplakátokon látnak az mocskos hazugság. – Mocskos, Fidesz, mocskos Fidesz – hangzott fel a korábbi tüntetésekről már megszokott skandálás.

Mérő Vera író szerint a Fidesz azt sem csinálja jól, amit jól csinál. Ezt azzal támasztotta alá, hogy hiába adtak át néhány, azóta is ürességtől kongó áldozatsegítő központot, ha a valósi kérdésekkel, a zaklatással, a családon belüli, iskolai erőszakkal legfeljebb videómegosztókon lehet hallani, a köztévében nem.

Baranyi Krisztina, Ferencváros független ellenzéki polgármestere felszólalásában megemlékezett 1956 vérbefojtásának napjáról, de megállapítva, hogy „Magyarországon 66 éve nem volt annyira kétségbeejtő helyzet, mint ma”. Kiemelte:

Szomszédunk fél éve folytat hősies honvédő háborút, naponta fiatalok százai halnak meg az orosz diktátor miatt, és tényleg patakokban folyik a vér. A magyar kormány miatt hazánk ismét a történelem rossz, sötét oldalára került. Ruszkik haza!

Baranyi Krisztina egyértelművé tette, hogy szerinte hiába nevezik a kormányoldalon bölcs hintapolitikának Orbán Viktor tevékenységét, a magyar miniszterelnök  „nem a magyar érdekeket képviseli, hanem Vlagyimir Putyinét”. A polgármester a kormányfőt a keresztény értékek, az Ukrajna mellett egységesen kiálló Európa és 1956 árulójának nevezte, mert úgy vélte, hogy „ma az EU-ból, és a NATO-ból való kilépésünk előkészítése zajlik”.  – Orbán takarodj, áruló, áruló – hangzott innen-onnan.

Hadházy Ákos az MTVA elleni blokád néven meghirdetett tüntetés szervezője szerint annyi már bebizonyosodott, hogy igenis lehet eredményesen hatni a hatalomra, mert „a M1 híradója a tüntetés kezdetekor, délután fél hatkor korrekt tudósításban beszámolt az eseményről, sőt beolvasták a tanárok, a diákok és a szülők kilencpontos oktatási követeléseit is.

 

De ettől nem esünk hasra. Amíg nincs győzelem, addig nem hagyjuk abba! Mivel nem demokráciában, hanem hibrid rezsimben élünk, a tiszták és igazak hibrid forradalmára van szükség – hangoztatta.

Az ellenzéki poltikus megnevezte a célokat, amiket ő a legfontosabbaknak tart. Elsőként „a szabad és tisztességes választások feltételeinek a megteremtését”, az MTVA-vezérigazgató hírhamisító Papp Dániel lemondatását, valamint azt, hogy vessenek véget a Fidesz folyamatos fizetett propagandájának.

Ehhez egy nap nem elég. Mint mondta, „bátorság kell véráldozat nélkül, valamint egymásra épített lépéssorozat, ami békés, de egyre erősebb, határozottabb, és  radikálisabb.

Kényelmetlenséget és zavart kell okozni, fennakadásokat okozva az államgépezet működtetőinek, sztrájkkal, tüntetésekkel, forgalomlassításokkal. Öt embert el lehet taposni, 5 ezret bajosan, 50 ezret semmiképpen – adta ki a teendőket a parlamenti képviselő.

 

error: Content is protected !!