“Kíváncsi vagyok, a Fidesz miért félt válaszolni” –
megszólalt a Fideszt kérdéseivel provokáló újságíró

Ujságíró nem kérdezhetett-Fidesz miért félt válaszolni-

Újságíró nem kérdezhetett Fidesz miért félt válaszolni.


Franziska Tschinderle nem érti, miért nem akart kérdéseire válaszolni a nagyobbik kormánypárt.

Ha megtiltjuk az újságírónak, hogy kérdéseket tegyen fel, akkor teljesen el is temetjük a munkáját. Ez a munkánk legfontosabb értelme

– mondta el a Telex kérdéseire az állami média által megtámadott osztrák újságíró. A Profil munkatársa a portálnak kifejtette, nem őt járatták le, hanem minden újságírót, aki a munkáját végzi. Hangsúlyozta, arra használták, hogy mindenkit megijesszenek. Ugyanakkor nem szabad hallgatni, meg kell osztani a tapasztalatokat a nyilvánossággal, mert senki sem akar olyan világban élni, ahol a kérdések feltevését fenyegetésnek tekintik.

Franziska Tschinderle elmondta, kérdéseinek nem volt provokatív szándéka, csupán lehetőséget adott az általa megjelenített politikai pártoknak arra, hogy kifejtsék a véleményüket. Hasonló kérdéseket küldött különböző küldöttségeknek Olaszországban, Franciaországban, Németországban és Lengyelországban. Egyedül a Fidesz döntött úgy, hogy egy állami tévécsatornához küldi ezeket és kíváncsi arra, mi ennek az oka. “Mondjon nekem akár csak még egy olyan politikai pártot, amely nem akarja a programját/nézeteit a nyilvánosság számára megmagyarázni!” – fogalmazott.  

Az újságíró meglepőnek találta, hogy személyesen elővették őt az M1-en. Aggasztó fejleménynek nevezte, hogy valaki ellen egy ilyen támadást indítsanak csak azért, mert elküldött egy érdeklődő emailt. “Ha a Fidesz küldöttségéből bárki időt szakított volna arra, hogy telefonos interjút készítsen velem, akkor azt látta volna, hogy mindaz, amit kérdeztem, az arra irányult, hogy valóban megválaszolják a nyilvánosság érdeklődésére számot tartó kérdéseket:

hogyan nézhet majd ki egy jövőbeli európai szövetség, és min dolgozik a Fidesz ezen a téren jelenleg. Kíváncsi vagyok, a Fidesz miért félt válaszolni” – mondta Franziska Tschinderle.   Mint lapunk is megírta, az újságírót az M1 azután támadta meg adásában, hogy kérdéseket küldött el a budapesti Orbán-Morawieczki-Salvini találkozó kapcsán. A fideszes párttévé anyaga később diplomáciai szintre emelkedett, még a bécsi külügy is tiltakozott ellene.  A magát közszolgálatinak tartó, de valójában a hatalom ostoraként működő MTVA egyébként évi 120 milliárd forint közpénzből terítheti a propagandát.

error: Content is protected !!