Most 2022-től már évenként kérés nélkül is küldjék

Üzenjük Brüsszelnek küldjenek még pénzt mert kurva drága plakát kampány ára

Üzenjük Brüsszelnek küldjenek még pénzt mert kurva drága plakát kampány ára

Megszavaztatta olvasót a HVG, mit tesznek a kötelező betelepítési kvóta ellen kiírt népszavazáson. Toronymagasan vezet azok aránya, akik érvénytelenné tennék a voksolást. Ezzel kiderült, szavazóink messze nem fedik le a korábban kimutatott arányokat.

Áder János köztársasági elnök írta ki a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormányzat által kezdeményezett népszavazást, HVG rögtön megkérdezte olvasóit, hogyan szavaznának, és egyáltalán elmennének-e.

Csaknem minden második szavazónk az otthon maradásra voksolt, mert azt akarja, hogy érvénytelen legyen a népszavazás. A legkevesebben a szavazólapra rajzolást választanák.

© hvg.hu

Török Gábor politikai elemző korábban úgy számolt,a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a népszavazás közjogilag érvénytelen, de politikailag használható lesz, vagyis nem megy el a lakosság fele szavazni, de az igenek elsöprő többségbe kerülnek.

Újabb fejezet a népszavazásokról szóló hazai irodalomban: amikor nem a közjogi siker a cél (mert az nem reális), hanem a kommunikációs hatás (ami elérhető).

A Századvég egy korábbi felmérése az igenek elsöprő arányát vetíti előre, de az alapján még azt sem lehet kizárni, hogy a szavazás érvényes is lesz, ugyanis a válaszadók 72 százaléka mondta többé-kevésbé biztosra, hogy elmegy voksolni, és a kötelező betelepítési kvóta ellen szavaz. Vagyis, a hvg.hu-n szavazók többsége nem fedi le az átlagot.