Veszélyben élelmezésbiztonság a blokkolt 25 millió tonna ukrán gabona miatt

Veszélyben élelmezésbiztonság a blokkolt 25 millió tonna ukrán gabona miatt

A G7-ek külügyminiszterei a mai napon Németországban találkoznak, hogy megvitassák az élelmezésbiztonságot – írja a Sky News
Ukrajna a gabonafélék, például a búza és a napraforgóolaj egyik legnagyobb exportőre a világon, de az orosz fekete-tengeri jelenlét miatt nehezen kivitelezhető. A hiány és az ebből eredő áremelkedések különösen sebezhetővé teszik a fejlődő országokat, mivel ezek a leginkább rá vannak utalva az ukrán termékekre.

A G7 találkozón az Egyesült Királyság, Kanada, Németország, Olaszország, Franciaország, Japán, az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselői vesznek részt.

Az ukrán és a moldovai külügyminiszter is ott lesz, attól tartva, hogy a háború átterjed Moldovára. A G7-országok várhatóan megpróbálják megnyugtatni Moldovát, amely nehezen tud megbirkózni az Ukrajnából érkező menekültek számával, valamint a Dnyeszteren túli szakadár régióban az oroszbarát szakadárokat érintő incidenssel.

Annalena Baerbock német külügyminiszter elmondta: 

Jelenleg 25 millió tonna gabona blokkolva van az odesszai kikötőben, ami a világon élő emberek millióinak jelent élelmiszert, amire sürgősen szükség van, mindenekelőtt az afrikai országokban és a Közel-Keleten.

error: Content is protected !!