Von der Leyen cselekedjen cselekedjen zárja el az EU a pénzcsapot!

Von der Leyen cselekedjen zárja el az EU a pénzcsapot!

Azok, akik nem osztják a demokrácia, a jogállamiság és a kisebbségek védelmének európai eszméit, nem részesülhetnek az EU előnyeiből – írja a német hetilap.

Kemény cikket tett közzé a magyar viszonyokról a Der Spiegel szombaton megjelent számában. A lap szerint megengedhetetlen, hogy az EU alapértékeit romboló magyar viszonyokat uniós támogatásokból finanszírozzák. Mint a Der Spiegel emlékeztet rá, Orbán Viktor a héten egész oldalas magyar hirdetést tett közzé a Bild című lapban, amelyben kifejti az Európai Unióval kapcsolatos nézeteit. „Megtudjuk, hogy elutasítja az európai birodalmat, meg akarja védeni az ’európai embereket’ a migrációtól és a járványoktól, és semmit sem gondol az Európai Parlamentről.”

Orbán láncra verte a sajtót és korlátozta a szabadságot az országában.írta a Der Spiegel

„Homoszexuálisokat rágalmaz, és brüsszeli pénzzel gazdagította meg barátait és családtagjait. És mégis nagyon biztonságban érezheti magát, amikor nyilvánosan gúnyt űz az EU-ból.”

Miért ne tenné? – teszi fel a kérdést a lap. „A demokrácia és a jogállamiság leépítését Magyarországon élesen bírálták az európai partnerek és a brüsszeli intézmények. De eddig Orbánnak nem kellett következményektől tartania, legalábbis olyanoktól, amelyek igazán fájtak volna.

Az Európai Bizottság még bírságot sem ró ki, amikor Orbán Viktor ismét figyelmen kívül hagyja az Európai Bíróság ítéletét. Az olyan országok, mint Lengyelország, ahol a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt nagyrészt átvette az igazságszolgáltatás irányítását, szintén engedékenységre számíthat.” A Spiegel szerint jó okai vannak annak, hogy az EU nem avatkozik bele túlságosan a tagállamok politikájába, amelyek kormányait végül is demokratikusan választották meg.

„Ha Lengyelország nem akar szíriai menekülteket befogadni, az humanitárius okokból sajnálatos. Ez nem elegendő ok a büntetésre.
De ami Magyarországon vagy Lengyelországban történik, az hosszú távon az EU alapjait rombolja le”

– állapítja meg a Spiegel.

A lap leszögezi: „Azok, akik nem osztják a demokrácia, a jogállamiság és a kisebbségek védelmének európai eszméit, nem részesülhetnek az EU előnyeiből. Brüsszelnek sokáig nem volt hatékony eszköze arra, hogy szankcionálja Orbán nepotizmusát és autokratikus tendenciáit. De tavaly ősz óta működik az úgynevezett jogállamisági mechanizmus.

 

Ez lehetővé teszi, hogy az érintett kormányokat ott üssék meg,
ahol igazán fáj nekik – a pénzükkel.”

A Der Spiegel emlékeztet arra, Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke eddig nem élt az új eszközzel. Meg akarja várni az Európai Bíróság döntését, amelynél Lengyelország és Magyarország a jogállamisági mechanizmus ellen perelt.

Ebben állapodtak meg a kormányfők, hogy mindkét ország jóváhagyását megszerezzék. Von der Leyen ebbe bele is egyezett, tette hozzá a hetilap. „Ez a megállapodás jogilag nem kötelező érvényű. Aki azonban figyelmen kívül hagyja a politikai megállapodásokat, az bizalomszegést követ el.


V
on der Leyen habozása tehát érthető. És mégis rossz.

Maga Orbán Viktor nem érzi magát kötelességének, hogy nyilatkozzon. A magyar törvény például, amely a homoszexualitást a gyermekbántalmazással teszi egy kalap alá, az Európai Unió provokációja. Az EU-nak természetesen be kell tartania a törvényt, de nem engedheti meg, hogy egy veszélyes zsarnokoskodónak adjon terepet.” – írja a lap, amely emlékeztet rá, Magyarország a jövőre új parlamentet választ.

 

“A közösség nem engedheti meg, hogy az Uniót aláásó uralkodó
az európai adófizetők pénzéből fizesse a kampányát.
Mert az engedékenység romboló hatással van az egész EU-ra.”


Nyitott kérdés, hogy a Bizottság elnöke Von der Leyen meddig akar elmenni.

„Ha Orbán megússza néhány kozmetikai korrekcióval, ismét diadalmaskodni fog. „
Ősszel alkalmazni fogja a jogállamisági mechanizmust – mondta von der Leyen szerdán.
Jobb későn, mint soha.
Még jobb lenne azonnal cselekedni. Az elmúlt években elég kárt okoztak.”
– zárta a cikket a Spiegel.

error: Content is protected !!