Zelenszkij Ukrajna elnöke beszédet mond az amerikai Kongresszus közös ülésén

Zelenszkij Ukrajna elnöke beszédet mond az amerikai Kongresszus közös ülésén

 

 

Zelenszkij azt mondta, hogy az egész világ arra gondol, hogy Ukrajna győzött a február 24. óta zajló háborúban.  “A komor jelenet ellenére Ukrajna nem esett le. Ukrajna áll a saját lábán, és visszaszorítja [Oroszországot].” – jelentette be az ukrán elnök.

Zelenszkij azt mondta, hogy az amerikaiak és az európaiak is győzelmet arattak ebben a háborúban. “Ezért az európaiak most erősebbek, mint valaha” – fejezte ki.

Másrészt Zelenszkij hozzátette, hogy a csatatéren is meg kell verniük az oroszokat. “Ez a küzdelem fogja eldönteni, hogy milyen világban fognak élni a gyermekeink és az unokáink” – hangoztatta.

Zelenszkij az ukrán katonák küzdelmét a Hitler ellen 1944-ben harcoló amerikai katonákéhoz hasonlítva azt mondta: “Ukrajna soha nem adja meg magát”.

Zelenszkij a nekik adott lőszer-támogatást fontosnak, de nem elegendőnek nevezte. „Oroszország szövetségest talált ebben a népirtás politikájában: Irán. Irán több száz harci drónt küldött Oroszországnak, amelyek veszélyeztetik az infrastruktúránkat.”- mutatott rá az ukrán elnök.

Zelenszkij megjegyezte, hogy megvitatták Ukrajna 10 pontból álló békejavaslatát Joe Biden amerikai elnökkel. “Ezeket meg kell valósítanunk, hogy biztosítsuk közös biztonságunkat az elkövetkező évtizedekben.” – hangoztatta.

Zelenszkij azt javasolta, hogy ezzel összefüggésben egy békecsúcs legyen. Az ukrán elnök megelégedett, hogy Biden támogatja az Ukrajna által javasolt békekezdeményezést. Zelenszkij szigorúbb szankciókat szorgalmaz Oroszország ellen.

Zelenszkij az amerikai kongresszusi beszéde óriási taps, amilyet a szinészek sem kapnak.

 

 

 

 

error: Content is protected !!