EU-ban egy médiaszabadságot biztosító törvényre van szükség, amely támogatja a jogállamiságot is

EU-ban egy médiaszabadságot biztosító törvényre van szükség, amely támogatja a jogállamiságot is

Jourová: az EU-ban egy médiaszabadságot biztosító törvényre van szükség,
amely támogatja a jogállamiságot is

Szerda este heves parlamenti vita után hagyta jóvá a lengyel alsóház a médiatörvénynek a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szóló módosítását. MTI

A lengyel médiatörvény tervezete negatív jelzést küld, a médiapluralizmust és a vélemények sokféleségét az erős demokráciák üdvözlik, nem pedig küzdenek ellene – írta csütörtöki Twitter üzenetében Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos, azzal kapcsolatban, hogy a lengyel parlament alsóháza szerdán jóváhagyta a médiatörvény módosításait.

Hozzátette:

az egész Európai Unióban szükség van egy médiaszabadságot biztosító törvényre, amely támogatja a jogállamiságot is”.

 

Szerda este heves parlamenti vita után hagyta jóvá a lengyel alsóház a médiatörvénynek a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szóló módosítását. A Jog és Igazságosság (PiS) vezette koalíció képes volt keresztülvinni legalább egyes tervezeteket a parlamentben azt követően is, hogy az egyik kisebb párt, az Egyetértés szerdán kilépett a kormánykoalícióból.

A törvénymódosítás megváltoztatná azokat a szabályokat, amelyek alapján a külföldi tulajdonú, vagy résztulajdonú médiának odaítélik a működési engedélyeket. Az új szabályzat úgy pontosítaná az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban bejegyzett cégekre vonatkozó engedélyeztetést, hogy ezek az alanyok nem függhetnek az EGT-n kívüli jogi személytől.

A tervezet bírálói szerint a módosítás célja, hogy megakadályozza az amerikai tulajdonú TVN24 műholdas csatorna működését, és ez szerintük fenyegetést jelent a sajtószabadságra.

 

A módosítás ellen a múlt héten, ugyanezen indokkal amerikai szenátorok egy csoportja is felszólalt, továbbá Antony Blinken amerikai külügyminiszter a szerdai szavazás után mély aggodalmát fejezte ki. Ezzel szemben a PiS szerint a törvénymódosítás a nem irányul semmilyen konkrét csatorna ellen, hanem azokat a kockázatokat „védené ki”, amelyeket az jelentene, ha a lengyelországi sajtó egy részét külföldi, például orosz vagy kínai cégek vásárolnák fel.

A lengyel kormánypárt egyébként még szerda éjjel kilátásba helyezte, hogy a szenátusban újabb, a műholdas csatornák tulajdonosi viszonyaira vonatkozó pontosítást javasol majd a médiatörvényben. Ennek értelmében a TVN24-et nem érintenék a médiatörvény korlátozásai.

 Lengyel városokban tüntettek a TVN24 amerikai hírtévé védelmében, médiaszabadságértVon der Leyen cselekedjen: zárja el az EU a pénzcsapot! – pl. a demokrácia, a jogállamiság ellenesek elől

error: Content is protected !!