Von der Leyen is reagált az Orbán lehallgatási botrány hírére

Von der Leyen is reagált az Orbán lehallgatási botrány hírére

Az eddigi információk szerint Magyarország az egyetlen érintett európai uniós tagállam.

Ha igaz a hír, akkor teljességgel elfogadhatatlan, ami történt, és ellenkezik az Európai Unió minden értékével – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a nemzetközi lehallgatási botrányról, amely szerint izraeli kémszoftverrel figyeltek meg független újságírókat, vállalkozókat és politikusokat Magyarországon, és másutt.

Az eddigi információk szerint Magyarország az egyetlen érintett európai uniós tagállam. A német politikust prágai sajtóértekezletén kérdezték a Pegasus-projektről, amely téma volt a brüsszeli testület hétfő déli sajtótájékoztatóján is.

Christian Wigand szóvivő megerősítette, hogy a média elleni kémkedés teljességgel elfogadhatatlan. Közölte ugyanakkor, hogy a tagállami hatóságok kötelessége ellenőrizni és felügyelni a nemzetbiztonsági szolgálatokat, amelyeknek az emberi és személyiségi jogokat egyaránt tiszteletben kell tartaniuk.

Wigand kikerülte a választ a kérdésekre, miszerint az Európai Bizottság a felügyeletre alkalmasnak, vagyis függetlennek tartja-e például a magyar adatvédelmi hatóságot.

Mindenesetre közölte, hogy a testületnek idő kell, amíg megvizsgálja, van-e a botránynak olyan vetülete, ami brüsszeli fellépést igényel. Varga Judit igazságügyi miniszter ma Brüsszelben tárgyal Dubravka Šuica biztossal, aki többek között az Európa jövőjével foglalkozó konferencia-sorozat lebonyolításáért felel.

A Arianna Podestá bizottsági szóvivő nem tudta megmondani, hogy a brüsszeli politikus a találkozón felveti-e a lehallgatási botránnyal kapcsolatos kérdéseket.

Von der Leyen cselekedjen: zárja el az EU a pénzcsapot! – pl. a demokrácia, a jogállamiság ellenesek elől 

error: Content is protected !!