Egész Európát jellemző sötét képet festettek sajtószabadság helyzetéről, - "a média állami foglyul ejtése ellen"

Egész Európát jellemző sötét képet festettek sajtószabadság helyzetéről, – “a média állami foglyul ejtése ellen”

A sajtószabadság helyzetéről az Európai Parlament kulturális bizottságában tartott keddi meghallgatáson a szakmai és civil szervezetek képviselői meglehetősen sötét képet festettek az Európában dolgozó újságírók és a média helyzetéről.

Az Európai Bizottság friss ajánlásokon és jogszabályi javaslaton dolgozik a független média és az újságírók megsegítésére. Hosszú idő után a brüsszeli ellenőrző és végrehajtó testület végre felismerte: tennie kell a sajtó szabad működését egyre több tagállamban veszélyeztető gazdasági és politikai nyomásgyakorlás,

 a sajtószabadság a média állami foglyul ejtése ellen.

Az Európai Parlament kulturális bizottságában tartott keddi meghallgatáson szakmai és civil szervezetek képviselői meglehetősen sötét képet festettek az Európában dolgozó újságírók és a média helyzetéről.

Mint elhangzott, megszaporodtak a riporterek,
tényfeltáró újságírók elleni fizikai támadások és gyilkosságok.
Sok helyütt zaklatják, rágalmazzák, a haza ellenségének titulálják őket.

Megtagadják tőlük a munkájuk elvégzéséhez szükséges információkat és perekkel próbálják öncenzúrára kényszeríteni őket. Főleg egyes kelet- és a közép-európai tagállamokra jellemző a közmédia teljes állami irányítás alá vonása és propaganda eszközzé silányítása.

A magánkézben lévő sajtótermékek egy részét – Magyarországon 80 százalékát – a kormányhoz közeli cégek, illetve üzletemberek irányítják.

A médiapiacot állami hirdetésekkel manipulálják, a tájékoztatást központilag irányított sajtómonopóliumokra bízzák, amelyek sokszor szándékosan félrevezető híreket, valótlanságokat terjesztenek.

Az uniós jog betartatásáért felelős Európai Bizottság – arra hivatkozva, hogy nincs hatásköre – mostanáig nem nagyon alkalmazott kényszerítő intézkedéseket, ha a sajtószabadság megsértését tapasztalta egyik vagy másik tagállamban.

Most a médiaszabadságról szóló és előkészületben álló törvénnyel szeretné kiegészíteni azokat a korlátozott jogi lehetőségeket, amelyek jelenleg a rendelkezésére állnak a sokszínű és szabad sajtó működésének a biztosítására a 27 országban.

A brüsszeli szabályozás a hatályos audiovizuális irányelvre építene, amely megköveteli a tagállamoktól a szerkesztői sajtószabadság garantálását és a médiahatóság függetlenségének a tiszteletben tartását.

A biztosi testület szakértői jelenleg azt vizsgálják, hogyan lehetne létrehozni egy európai mechanizmust a szabad sajtót veszélyeztető jelenségek beazonosítására, illetve kidolgozni a közmédia irányítására vonatkozó kötelező erejű előírásokat.

A brüsszeli testület emellett kora ősszel tervezi elfogadni az újságírók sajtószabadsága biztonságának szavatolását célzó ajánlásait, amelyek kitérnének az állami szerepére, a fizikai atrocitásokat elkövetők büntetlenségének a megszüntetésére, a bűnüldöző szervek megfelelő felkészítésére és képzésére, külön hangsúlyt helyezve az újságírónők és a kisebbségi témákkal foglalkozó zsurnaliszták védelmére.

A szakbizottsági vitában a szakértők sürgették, hogy sajtószabadság az Európai Bizottság ne várjon, hanem alkalmazza a birtokában lévő versenyjogi és egyéb eszközöket: lépjen fel a jogállami mulasztásokkal, valamint a médiapiacot torzító kormányzati döntésekkel és intézkedésekkel szemben. írja a Népszava

Ide vonatkozó hír:

Orbán Viktor a sajtószabadság ellensége


Hazánk több szomszédja is követeli sajtószabadság és az újságírók védelmét, – “véletlen” mi nem vagyunk közöttük

Egész Európát jellemző sötét képet festettek sajtószabadság helyzetéről, - "a média állami foglyul ejtése ellen"

Egész Európát jellemző sötét képet festettek sajtószabadság helyzetéről, – “a média állami foglyul ejtése ellen”

error: Content is protected !!