Tizenegy hónapja eljárást lehetett volna indítani az EB-nek a korrupt magyar-lengyel kormányok ellen. Ezzel szembe semmi nem történt. Kiderült: ha el is indítják két év amire bírósági ítélet születik, de kérdezem én két év múlva már hol lesz az a pénz. Alábbi cikkből azt érzi az ember, hogy 11 hónap után sem látni semmit. Korábbi “erős” felszólítás itt>>

Indulhat a per az Európai Bizottság ellen

Indulhat a per az Európai Bizottság ellen

Eljött az igazság pillanata a von der Leyen vezette Európai Bizottság számára: vagy a héten elindítja a jogállamisági eljárást az érintett tagállamok ellen, vagy beperlik az Európai Bíróságon.

Ezen a héten a “most vagy soha” dilemmájával kell megküzdenie az Európai Bizottságnak:
ha szeretné elkerülni, hogy a bíróságon kössön ki, akkor el kellene indítania a pénzmegvonással járó eljárást azokkal a tagállamokkal szemben, amelyekben károk érik az EU költségvetését. Az Európai Parlament (EP) ugyanis november 2-ikáig adott határidőt a biztosi testületnek, hogy elkezdje a procedúrát, másként mulasztási keresetet nyújt be ellene az uniós bíróságon.

Az EP azt kifogásolja, hogy a Bizottság nem hajlandó felelősségre vonni –

a közösségi pénzekkel trükköző korrupt kormányokat a január óta hatályos jogállamisági rendelet alapján. Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője mondta 11 hónapja lesz késésben a törvény alkalmazásával. “Egyedül az elszántsága és az akarata hiányzik ahhoz, hogy a támogatásokat végre a közös értékeinkhez kössük. Ha nem fog lépni, mi tovább megyünk a perrel. Nem az EP fenyegetése vagy törvényi kötelezettségének elmulasztása, hanem a helyzet súlyossága miatt kell mielőbb döntenie a jogállamisági rendelet alkalmazásáról.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen azért halogatja az előírások számon kérését, mert tavaly decemberben megígérte a magyar és a lengyel miniszterelnök által sarokba szorított tagállami vezetőknek, hogy megvárja vele az EU luxemburgi székhelyű Bíróságának ítéletét a rendelet jogszerűségéről. Budapest és Varsó márciusban nyújtott be keresetet a jogszabály megsemmisítésére, amelyről a döntés legkésőbb a jövő év elején várható. Az uniós jog betartatásáért felelős brüsszeli testületet és elnökét azonban még a tagállami vezetők sem utasíthatják egy hatályos jogszabály alkalmazásának az elhalasztására.

Von der Leyenék nyilvánosan hivatkoznak biztosak benne, hogy megnyernék a pert. Érvelésük szerint időbe telik, míg a rendelet által előírt, kifejezetten technikai jellegű procedúra során hitel érdemlően bizonyítani lehet, hogy bizonyos jogállami normaszegések sértik a közösség pénzügyi érdekeit.

David Sassoli elnök világossá tette, hogy csak akkor fogják visszatartani vagy visszavonni a keresetüket, ha a biztosi testület hivatalos eljárás keretében írásbeli értesítést küld egy vagy több tagállamnak. Cseh Katalin szerint egészen biztos, hogy a halogatás, az ígérgetés, az informális puhatolózás 11 hónappal a határidőt követően nem fogja kielégíteni a parlamentet.

error: Content is protected !!