közeledünk ponthoz, nem lehetséges Orbán leváltása

Egyre közeledünk ahhoz a ponthoz, amin túl már nem lehetséges Orbán leváltása

Nem lesz könnyű megverni Orbán Viktort, de ha sikerül is, még keményebb feladatnak ígérkezik, hogy a győztesek visszacsinálják a demokrácia nagy fokú hanyatlását – írja „Az autokrata öröksége” című budapesti tudósításában az egyik legrégebbi amerikai lap.

Az immár 164 éve megjelenő The Atlantic azt hallotta Krekó Pétertől, a Political Capital igazgatójától, hogy az ország erősen közeledik ahhoz a ponthoz, amin túl már nem lehetséges a kormány leváltása az urnáknál.

Karácsony Gergely arról beszélt az újságírónak, hogy a legjobb, de talán az egyetlen esély a váltásra: az ellenzéki összefogás. Sőt, egyben az utolsó lehetőség lehet. Mert ha a Fidesz nyer, akkor az hatalmas következményekkel jár majd.

De ha az ellenzék kerekedik is fölül, az is csak félsikert jelent, mert meg kell fordítania a jogállam visszaszorulását. Hiszen a demokratikus intézmények megrendültek, a sajtószabadság korlátozott, az állami források jó részére Orbán és szövetségesei tették rá a kezüket. Szóval nem tűnik egyszerűnek a hatalom megszerzése, de az ország orbántalanítása lesz csak igazán nagy kihívás.

Karácsony úgy nyilatkozott, hogy nem a 2010 előtti állapotokat kívánják helyreállítani, mert kiderült, hogy a rendszerben nem elegendőek a demokratikus biztosítékok.

Ugyanakkor Orbán hatalma egyáltalán nem ér véget, ha netán kénytelen leköszönni.

Hiszen a bíróságok tele vannak az embereivel, ő maga pedig erősen fog dolgozni a koalíció bedöntésén. Viszont ha sikerül felszámolni a politikai hagyatékát, az példaként szolgálhat a többi ellenzéki mozgalom számára is a bimbódzó autokráciákban.

Ellenben ha kudarccal jár a próbálkozás, akkor a jövő évi lesz az utolsó demokratikus választás Magyarországon.

A körülmények arra utalnak, hogy a szavazófülkékben az erőpróba nem lesz tisztességes, de lehet, hogy szabad sem. Orbán nem alkalmaz erőszakot, de rendszere nem felel meg a demokráciák követelményeinek.

Hiszen megnehezíti, hogy az ellenzék érdemben vetélkedni tudjon vele. Ugyanakkor nagyon kellene, hogy az ellenerők kétharmadot szerezzenek, mert anélkül elég bajos a változtatás. Krekó úgy véli: minősített többség nélkül eleve reménytelen leváltani a közintézményeknél a politikai kinevezetteket.

A főpolgármester azonban nem gondolja, hogy ne lehetne megverni a kormánypártot.
És ha a Fidesz elveszti a kétharmadot, akkor dominóként dől az egész rezsim.

Michael Ignatieff, a CEU rektoraként azt mondja:
Orbán legutóbbi lépései arra utalnak: egyáltalán nem biztos a győzelemben, inkább a bukás esetére próbálja meg bebiztosítani magát.

The Atlantic
frissítés: 2021. 07. 07.

Orbán Viktor legyőzhetetlen – többet itt>>>